Εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Πεκίνου με φόντο την αύξηση των αμερικανικών δασμών

Εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Πεκίνου με φόντο την αύξηση των αμερικανικών δασμών
Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ έφθασε σήμερα στην κινεζική πρωτεύουσα εν όψει των εμπορικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου που έχουν προγραμματιστεί αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν από την προθεσμία της 1ης Μαρτίου.

Έπειτα από αυτήν την ημερομηνία, οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων αναμένεται να αυξηθούν στο 25% από το 10%.

Φθάνοντας στο ξενοδοχείο του στο Πεκίνο, ο Λαϊτχάιζερ δεν απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες την Πέμπτη και την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, τον βασικό οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ηδη ανακοινωθεί από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον. Η αμερικανική πρεσβεία δεν έδωσε λεπτομέρειες για το αυριανό πρόγραμμα του Λαϊτχάιζερ.

Η Ουάσινγκτον αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει το Πεκίνο στα πάγια αιτήματά της, να προχωρήσει δηλαδή σε σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία αμερικανικών εταιρειών, να τερματίσει πολιτικές που έχουν στόχο την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας σε κινεζικές εταιρείες και να περιορίσει τις επιχορηγήσεις στη βιομηχανία.

Τη Δευτέρα ξεκίνησαν στο Πεκίνο συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων πριν από τις επαφές σε επίπεδο υπουργών αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Ο γύρος συνομιλιών στα τέλη Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε, με τις δύο πλευρές να σημειώνουν κάποια πρόοδο. Ωστόσο, δεν υπήρξε συμφωνία, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Σι πριν από την προθεσμία της 1ης Μαρτίου, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί γρήγορα μια εμπορική συμφωνία.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019, 12:42