Αμετάβλητη κράτησε την πολιτική της η Τράπεζα της Αγγλίας, με την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να ψηφίζει ομόφωνα τη διατήρηση του επιτοκίου στο 0,50% και τις αγορές εταιρικών και κυβερνητικών ομολόγων στις 445 δισ. λίρες.

Στην έκθεση της η τράπεζα σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών, με τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες να παραμένουν υποστηρικτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενη τον θετικό αντίκτυπο στις εξαγωγές από την ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη, η Τράπεζα της Αγγλίας σημειώνει ότι περιμένει η βρετανική οικονομία να αναπτυχθεί κατά 1,8% το 2018, 2019 και 2020, αναθεωρώντας ελαφρώς ανοδικά τις προβλέψεις του προηγούμενου Νοεμβρίου.

Προσθέτει ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% τον Δεκέμβριο από 3,1% τον προηγούμενο μήνα και αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 3% σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αντανακλώντας τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντας, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τον στόχο του 2%.

Παράλληλα, στα πρακτικά της συνεδρίασης, η τράπεζα προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικές, εάν ο πληθωρισμός ενισχυθεί περαιτέρω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτή την περίπτωση “η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να ξεκινήσει κάπως νωρίτερα”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η BOE.

Η λίρα βρέθηκε να σημειώνει ράλι μετά τις ανακοινώσεις της BOE, σκαρφαλώνοντας μέχρι το υψηλό των $1,4014 από $1,3882 προηγουμένως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης