Έντονη κριτική της Λαγκάρντ στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, 11:59
Έντονη κριτική της Λαγκάρντ στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναλαμβάνει την ερχόμενη Παρασκευή τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως χώρες με δημοσιονομικό πλεόνασμα όπως η Γερμανία δεν κατέβαλαν πραγματικά τις αναγκαίες προσπάθειες για δημοσιονομική ανάκαμψη προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. 

Οι πολιτικές ανάκαμψης ήταν «καλά συντονισμένες κατά το διάστημα αμέσως μετά την κρίση», αλλά «οι χώρες, και κυρίως αυτές που έχουν δημοσιονομικό χώρο, δεν κατέβαλαν πραγματικά τις αναγκαίες προσπάθειες. Αναφερόμαστε προφανώς στις χώρες που έχουν χρονίως δημοσιονομικό πλεόνασμα, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και ορισμένες άλλες στον κόσμο», δήλωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Γιατί να μη χρησιμοποιηθεί αυτό το δημοσιονομικό πλεόνασμα και να επενδυθεί στις υποδομές -οι οποίες, μεταξύ μας, έχουν πραγματικά ανάγκη αντίθετα με αυτό που φανταζόμαστε-, γιατί να μη γίνουν επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην καινοτομία για να επιτραπεί μία καλύτερη εξισορρόπηση δεδομένων των σημερινών ανισορροπιών;» συνέχισε η Κριστίν Λαγκάρντ, η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι, η χαλαρή νομισματική πολιτική του οποίου έχει προκαλέσει γκρίνια ανατολικά του Ρήνου.

«Οι κεντρικές τράπεζες, στο σύνολό τους, έκαναν τη δουλειά τους» εκτίμησε η Λαγκάρντ, εκφράζοντας τη λύπη της που ορισμένες φορές «ήταν λίγο μόνες στην επιχείρηση αυτή».

Στη ζώνη του ευρώ, «δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία αλληλεγγύης στην ενιαία νομισματική ζώνη», είπε.

«Μοιραζόμαστε ένα νόμισμα, δεν μοιραζόμαστε πολλή δημοσιονομική πολιτική προς το παρόν» πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει, και μπορούμε να λυπούμαστε για αυτό -ξέρω ότι ορισμένοι λυπούνται, είναι πολύ φυσικό -, ένας κοινός προϋπολογισμός στην Ευρωζώνη», ακόμη και εάν «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στα στοιχεία ενός προϋπολογισμού» που πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, είπε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, 12:40