Για την Τρίτη, 14 Ιανουαρίου έχει ορισθεί η έλευση των τεχνικών κλιμακίων με αρχή από το ΓΛΚ και το ΥΠΟΙΚ για την ενημέρωση αναφορικά με την δημοσιονομική κατάσταση και με την πορεία της οικονομίας.

Μετά, η έμφαση θα στραφεί στις μεταρρυθμίσεις και στο “σκανάρισμα” της ετοιμότητας της κυβέρνησης αναφορικά με τα ορόσημα έως το τέλος του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΥΠΟΙΚ έχουν διαμηνύσει από το Δεκέμβριο ότι η έμφαση θα δοθεί στο χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως στον “διάδοχο” του Ν Κατσέλη και στην λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου παράλληλα με την θεσμοθέτηση ενός νέου πτωχευτικού δικαίου που θα ενοποιεί τα οκτώ παράλληλα σχήματα που λειτουργούν σήμερα.

Στις 21-24 Ιανουαρίου αναμένονται οι επικεφαλής, ενώ η έκθεση της Επιτροπής θα οριστικοποιηθεί λίγο πριν το τέλος Φεβρουαρίου για να επικυρωθεί πολιτικά στο Eurogroup του Μαρτίου. Δεν συνοδεύεται από “δόσεις” (η Ελλάδα δικαιούται κάθε δεύτερη αξιολόγηση).
Τα πλεονάσματα

Ωστόσο συνδέεται άρρηκτα με τις πολιτικές διεκδικήσεις της Αθήνας για την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ώστε να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις έως 5,1 δισ. ευρώ και με την μεγάλη μάχη για τα χαμηλότερα κατά 1%-1,5% του ΑΕΠ πρωτογενή πλεονάσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θέσεις των δανειστών αναμένεται λοιπόν να φανούν στις διαβουλεύσεις που θα έχει ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες.  Και έχουν ειδική σημασία λόγω του “ανασχηματισμού” που έχει λάβει χώρα μεταξύ των θεσμών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης