Τον προβληματισμό του για δύο τάσεις που καταγράϕονται στην Ελλάδα, οι οποίες αναδεικνύουν – όπως είπε – μια τάση αναμονής, ως προς το αν η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της έναν ανοιχτό διάδρομο για τα επόμενα 5-10 χρόνια κι αν έχει ξεϕύγει από τους κινδύνους, ώστε να δοθεί το “σύνθημα” για επενδύσεις, εξέϕρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νίκος Βέττας, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανικών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Η πρώτη τάση είναι, σημείωσε, η συστηματική διχοτόμηση των επιχειρηματικών προσδοκιών, που παρατηρείται το τελευταίο εξάμηνο σε σχέση με τις καταναλωτικές, στο πλαίσιο των μετρήσεων οικονομικού κλίματος, που πραγματοποιεί το ΙΟΒΕ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ενώ το καταναλωτικό κλίμα βελτιώνεται, κάτι βέβαια που ιστορικά παρατηρείται σε προεκλογικές περιόδους, το επιχειρηματικό – με εξαίρεση τον τομέα του λιανεμπορίου – επιδεινώνεται “κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη τάση αϕορά, όπως είπε, στις επενδύσεις, οι οποίες πέραν του ότι βρίσκονται “σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που θα χρειαζόταν για να στηριχθούν εύρωστοι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ”, ϕαίνεται ότι κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στη δημιουργία αποθεμάτων, παρά στην ανανέωση πάγιου εξοπλισμού, μηχανημάτων κτλ.

«Άρα, ϕαίνεται πως ακόμη υπάρχει τάση αναμονής, σε σχέση με το να μπορεί να πει κανείς ότι η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της, για τα επόμενα 5-10 χρόνια, έναν ανοιχτό διάδρομο και ότι έχουμε ξεϕύγει από τους κινδύνους και άρα ήρθε η ώρα να επενδύσει κάποιος. Περιμένουμε ακόμη να ϕτάσει αυτό το σημείο» υπογράμμισε.

Αναϕερόμενος ειδικά στη μεταποίηση, σημείωσε ότι το μέλλον της εξαρτάται από το τι θα γίνει και στην υπόλοιπη οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η οικονομία μας έχει περάσει μια δεκαετή δραματική περίοδο, οκτώ χρόνια σε προγράμματα προσαρμογής και παραταύτα δεν έχει δυναμισμό. Ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα, υπάρχει ανάκαμψη που ϕαίνεται στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά με τις επενδύσεις κι όλα τα άλλα, παραμένει ερωτηματικό το πώς θα είναι η χώρα σε τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια, ερωτηματικό που πολύ λιγότερο υπάρχει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλή δουλειά πρέπει να γίνει από μακροοικονομική – πολιτική άποψη για τη μείωση κινδύνων μακροπρόθεσμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ένα από τα κρίσιμα σημεία έχει να κάνει με το ανθρώπινο κεϕάλαιο, επισημαίνοντας ότι στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει «καλπασμός προς τα πίσω», κάτι που τον προβληματίζει, όπως είπε, ιδιαίτερα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι σε πρόσϕατη μελέτη με την “Ελληνική Παραγωγή” μετρήθηκε ο πολλαπλασιαστής που έχει η μεταποίηση στην υπόλοιπη οικονομία, ο οποίος προσδιορίστηκε περίπου στο 2,8 σε όρους ΑΕΠ και περίπου στο 3,5 σε όρους απασχόλησης, κάτι που σημαίνει ότι καθεμία θέση εργασίας στη βιομηχανία δημιουργεί 3,5 επιπλέον δουλειές γύρω από αυτήν.

Γ. Μακροπουλιώτης: Επενδύσεις 11,5 δισ. “τρέχουν” αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Πακέτου Γιουνκέρ

Επενδύσεις ύψους 11,5 δισ. ευρώ “τρέχουν” αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα στο πλαίσιο του λεγομενου Πακέτου Γιουνκέρ, με τη χώρα μας να κατατάσσεται πρώτη σε απορρόϕηση πόρων επενδυτικών σχεδίων, σε σχέση πάντα με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, όπως επισήμανε από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης ο Γιώργος Μακροπουλιώτης, επικεϕαλής της ΕΕ στην Ελλάδα.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία εισϕέρει το 24% του ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ απασχολεί 50 εκατ. άτομα, προσϕέροντας μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Πρόσθεσε ότι η βιομηχανία της ΕΕ κατόρθωσε να αναστρέψει την κάμψη μεριδίων αγοράς των εξαγωγών της βιομηχανίας, καθώς και του μεριδίου της στη συνολική προστιθέμενη αξία.

«Τα μερίδια αγοράς των εξαγωγών της ΕΕ αυξάνονται σταδιακά για τα εμπορεύματα και εμϕανίζονται σταθερά για τις υπηρεσίες. Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία αυξήθηκε κατά 6,5% μεταξύ 2009 και 2016 για την ΕΕ των 27 και κάτι λιγότερο από 5% για τα 28 κράτη – μέλη.

Η ϕθίνουσα τάση της απασχόλησης στη βιομηχανία επίσης έχει αναστραϕεί, καθώς από το 2013 και μετά πάνω από 1,5 εκατ. καθαρά νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στη βιομηχανία», είπε.

Την εκτίμηση ότι για να μπορέσει η βιομηχανία να πάρει τη θέση που της αξίζει στην ελληνική οικονομία χρειάζονται βασικές αλλαγές στα πιο απλά πράγματα, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Αθανάσιος Ψωμάς, κάνοντας αναϕορά στην ανάγκη ελαχιστοποίησης του χρόνου που αναλώνεται σε γραϕειοκρατικές διαδικασίες, βελτίωσης στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, αλλά και αναβάθμισης σε υποδομές.

«Αν μπορέσει το κράτος να επέμβει σε αυτούς τους τομείς, που έχουν να κάνουν με τις υποδομές και την ελαχιστοποίηση της γραϕειοκρατίας, σίγουρα και τα υπόλοιπα θα έρθουν, μαζί και με την προσαρμογή στην επανάσταση την τεχνολογική» υπογράμμισε.

Τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό σκηνικό, όπως το τεράστιο παγκόσμιο χρέος, που χαρακτήρισε “βραδυϕλεγή βόμβα με άγνωστες συνέπειες”, οι εμπορικοί πόλεμοι και η δυσκολία προσαρμογής στις επιταγές της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, εξέϕρασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, Ορέστης Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε ότι μόνο το 20% των πολιτών στην ΕΕ πιστεύουν ότι την επόμενη πενταετία η ζωή τους θα βελτιωθεί και οι προσδοκίες των πολιτών είναι που καθορίζουν την ανάπτυξη. ¨Είναι προϕανές ότι χρειαζόμαστε νέα ρύθμιση του παγκοσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και των συμϕωνιών για τη μετανάστευση, τις οποίες δεν σεβόμαστε ούτε στις ΗΠΑ, ούτε σ την Ευρώη¨ είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Ο πρώτος νόμος για τις βιομηχανικές περιοχές, σημείωσε, έγινε το 1965 κι από τότε μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί βιομηχανικές ζώνες κι επιχειρηματικά πάρκα έκτασης άνω των 74.858 στρεμμάτων, που αντιστοιχούν μόλις στο 5% της εγκατεστημένης βιομηχανικής ισχύος¨ σημείωσε και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 181 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις έκτασης 299.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων μόνο στην Αττική 28.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης