Εντείνονται οι πιέσεις στο πετρέλαιο με τις τιμές να υποχωρούν κατά 2,5% και στα χαμηλά επτά μηνών, μετά από τα νέα στοιχεία που έδειξαν αύξηση της προσφοράς από αρκετούς βασικούς παραγωγούς, μια τάση που υπονομεύει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών για την στήριξη της αγοράς μέσω της μείωσης της παραγωγής.

Το Brent υποχωρεί κατά 1,29 δολάρια και στα 45,62 δολάρια το βαρέλι, στο πιο αδύναμο επίπεδο από τις 15 Νοεμβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί συμφωνήσουν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για έξι μήνες από τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αυξάνεται επίσης γρήγορα αυτό το έτος, τροφοδοτώντας την παγκόσμια υπερπροσφοράΣτις ΗΠΑ τα συμβόλαια του αργού υποχωρούν κατά 1,27 δολάρια και διαμορφώνεται στα 42,93 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το πετρέλαιο έχει χάσει περισσότερο από 15% από τα τέλη Μαΐου, όταν ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί επέκτειναν την συμφωνία μείωσης της παραγωγής έως τα τέλη Μαρτίου 2018.

Η προσφορά του ΟΠΕΚ σημείωσε άνοδο το Μάιο, καθώς η παραγωγή ανέκαμψε στη Λιβύη και τη Νιγηρία, οι οποίες και οι δύο εξαιρούνται από τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης αυξήθηκε περισσότερο από 50.000 βαρέλια την ημέρα στα 885.000, καθώς η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία επίλυσε τις διαφορές της με τη γερμανική Wintershall.

Η παραγωγή στη Νιγηρία επίσης αυξάνεται, με τις εξαγωγές στο ελαφρύ αργό να προβλέπεται να φθάσουν τα 226.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, από 164.000 τον Ιούλιο.

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αυξάνεται επίσης γρήγορα αυτό το έτος, τροφοδοτώντας την παγκόσμια υπερπροσφορά.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ρεκόρ 22ης συνεχόμενης εβδομάδας αυξήσεων στις εγκαταστάσεις γεώτρησης πετρελαίου των ΗΠΑ.

Η βύθιση του μαύρου χρυσού χτυπά τις μετοχές, με τον κλάδο της ενέργειας και τον κλάδο των ορυκτών στην Ευρώπη να υποχωρούν 2% και 2,3% αντίστοιχα, και τις μετοχές των Royal Dutch Shell και BP να βρίσκονται στο -2,1% και -1,5% αντίστοιχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης