Στα τέλη Ιουνίου η HSBC είχε προτείνει την αγορά ελληνικών 5ετών ομολόγων μετά τη συμφωνία του Eurogroup. Ένας παράγοντας που δεν ανέφερε τότε, όπως επισημαίνει, ήταν η πιθανότητα ένταξης των ελληνικών κρατικών τίτλων στο QE καθώς φαινόταν απίθανο, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Ωστόσο, τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δίνουν πλέον μία ελπίδα ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμπεριληφθούν στο QE.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σύμφωνα με την HSBC, είναι σημαντικό για τρεις λόγους: ενίσχυση της εμπιστοσύνης από την αγορά προς την Ελλάδα από μία θετική δήλωση για τη βιωσιμότητα του χρέους από την ΕΚΤ, ροές του QE στο υπόλοιπο του 2018, αλλά και – το πιο σημαντικό κατά την άποψή της – πιθανότητα επανεπένδυσης των ελληνικών ομολόγων τα επόμενα χρόνια.

Καθώς η Ελλάδα αποτελούσε πάντα μία ειδική περίπτωση για την Ευρώπη, η HSBC θεωρεί ότι η ένταξη στο πρόγραμμα πλέον είναι πιθανή. Οι κανόνες της ΕΚΤ λένε ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα καθώς δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, το θέμα της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους δεν αναφέρεται πουθενά στην αρχική απόφαση της ΕΚΤ.

Αυτό δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις προϋποθέσεις που θέλει η ΕΚΤ να ικανοποιηθούν για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Οι δηλώσεις του Ντράγκι αυτή την εβδομάδα, ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει στο QE εάν έχει waiver και ότι μεταμνημονιακό πρόγραμμα δεν δικαιολογεί την ισχύ του, ωστόσο υπάρχει η ανάλυση βιωσιμότητα της ΕΚΤ η οποία θα οδηγήσει την ΕΚΤ στην αξιολόγηση της διαχείρισης ρίσκου, είναι πολύ ενδιαφέρουσες κατά την άποψη της HSBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Ντράγκι δεν είπε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι επιλέξιμη για το QE μετά το τέλος του προγράμματος και αναφέρθηκε στην DSA κάτι που σημαίνει ότι αφορά το εάν θα αγοράσει ή όχι ελληνικά ομόλογα.

Έτσι, η ΕΚΤ δίνει ένα περιθώριο ένταξης στο QE και επέκτασης του waiver και μετά τη λήξη του προγράμματος, εάν η Ελλάδα περάσει το DSA. Αυτό θα οδηγήσει στην ένταξη στο QE αλλά και στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Με πληροφορίες Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης