Σημαντική επιτάχυνση έως και 6 μήνες για τη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων επιτυγχάνεται μετά την έκδοση τροποποίησης πρόσκλησης που εξέδωσε η Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατόπιν στενής συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), στρατηγικός στόχος του ΥΠΕΝ είναι η ολοκλήρωση των ώριμων έργων με την ταχύτερη δυνατή χρηματοδότησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, μετά τη συνεργασία των δύο συναρμόδιων γραμματέων, της ειδικής γραμματέως, Νίκης Δανδόλου και του γγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, παρέχεται πλέον η δυνατότητα να υποβάλλονται προτάσεις έργων διαχείρισης απορριμμάτων με τη βεβαίωση χωροθέτησης, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τον υποβεβλημένο φάκελο περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρόσκληση της Ειδικής Γραμματείας. Δίνει τη δυνατότητα στους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων να καταθέσουν προτάσεις χρηματοδότησης μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, με υποχρέωση εκ των υστέρων προσκόμισης της ΑΕΠΟ» δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

«Έτσι, οι διαδικασίες ελέγχου του φακέλου χρηματοδότησης και της χορήγησης της ΑΕΠΟ θα προχωρούν παράλληλα, κάτι που θα εξοικονομήσει περίπου 6 μήνες στην όλη διαδικασία. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την ειδική γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκη Δανδόλου, που ανταποκρίθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά στο σχετικό αίτημά μας» πρόσθεσε ο κ. Γραφάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τις πρόσφατες προσκλήσεις διασφαλίζουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν προτάσεις για όλα τα έργα που είναι εφικτό να δημοπρατηθούν έγκαιρα και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους στο πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020» ανέφερε η ειδική γραμματέας.

«Είναι, ίσως, η τελευταία ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι σχετικοί κοινοτικοί πόροι, ειδικά στην περίπτωση μεγαλύτερων μονάδων. Γι΄ αυτό συνεργαστήκαμε στενά και πιστεύω αποτελεσματικά τα δύο υπουργεία, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και επισπεύσαμε τις διαδικασίες χωρίς να επηρεαστεί η αρτιότητα των έργων. Σίγουρα, οι φορείς υλοποίησης έχουν ένα κρίσιμο έργο μπροστά τους, αλλά διαθέτουν υποστήριξη και είναι πλέον σε καλύτερη θέση ώστε να το φέρουν σε πέρας» σημείωσε η κ. Δανδόλου.

Τι σημαίνει η τροποποίηση της πρόσκλησης χρηματοδότησης

Όπως εξηγεί το ΥΠΕΝ, μέχρι σήμερα, για να υποβάλει ο ενδιαφερόμενος αντίστοιχη πρόταση, έπρεπε να υπάρχει και η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Εφεξής, υπαγωγή σε χρηματοδότηση μπορεί να αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος αναμένοντας την ΑΕΠΟ. Προς αποφυγή παρερμηνειών, γίνεται σαφές ότι άνευ ΑΕΠΟ δεν μπορεί να ολοκληρωθεί κανένα έργο.

Με αυτή την τροποποίηση στην πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης επιταχύνεται, για παράδειγμα, όλη η διαδικασία για την αποπεράτωση μίας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) περί τους 6 μήνες, σημαντικό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει άλλη ευκαιρία κοινοτικής χρηματοδότησης για τις εν λόγω μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης