Η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρεμ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ δεν θα υλοποιήσουν την απειλή τους να επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να απαντήσει εάν όντως συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε αυτοκίνητα από όλα τον κόσμο, όπως έκανε με το αλουμίνιο και τον χάλυβα τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαπραγματεύθηκε μια «συμφωνία ανακωχής» τον περασμένο Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μάλμστρεμ, μιλώντας σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δήλωσε ότι η συμφωνία Τραμπ-Γιούνκερ, που ανέστειλε την επιβολή δασμών για όσο διάστημα διαρκούν οι εμπορικές συνομιλίες, προσπάθησε να βρει έναν κοινό τόπο.

«Προχωράμε, έχουμε σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο σε αυτό και υπάρχει πρόοδος που είναι θετική, νομίζω, και αυτό (η συμφωνία) ανέφερε επίσης ότι δεν θα επιβάλουμε εκατέρωθεν δασμούς» τόνισε η Μάλμστρεμ.

«Εάν αυτό παραβιαστεί από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να απαντήσουμε. Δεν θέλω να το κάνω αυτό. Αλλά θα αναγκαστούμε να το κάνουμε. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι δεν θα φορολογηθούμε σε αυτό» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν θέλουν να δουν να επιβάλλεται δασμός 25% και ότι ένα τέτοιο εμπορικό εμπόδιο θα ήταν κακό και για τις δύο οικονομίες» επεσήμανε η επίτροπος.

Η νομική μορφή των δασμών του Άρθρου 232 θα σημαίνει ότι η Ε.Ε. αποτελεί απειλή στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε η Μάλμστρεμ.

«Ποτέ δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό. Είμαστε φίλοι και σύμμαχοι, και δεν αποτελούμε απειλή στην εθνική ασφάλεια. Άρα, ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί» υπογράμμισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης