Ένα ιδιαίτερα υψηλό θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής εργασίας κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα  “ΕΡΓΑΝΗ” για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020.

Συγκεκριμένα, γεννήθηκαν 38.529 νέες θέσεις εργασίας (σχήμα 2) με ταυτόχρονη βελτίωση της πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δήλωσή του, ο υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τονίζει πως «στα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιούλιο 2020, το γενικό ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,8% παρουσιάζοντας μείωση -1,2% συγκριτικά με το 18,0% τον Ιούνιο 2020 και επιπλέον μείωση -0,3% συγκριτικά με το 17,1% του Ιουλίου του 2019 γεγονός, που αποτυπώνει ότι η σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών που υλοποιήσαμε μέσα από δέσμες μέτρων απέδωσαν, περιορίζοντας τις αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας, συγκρατώντας την αυξητική τάση της ανεργίας μέχρι σήμερα.

»Η κυβέρνησή και το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων απέναντι σε δύσκολες υγειονομικές συνθήκες και πρωτοφανείς καταστάσεις για την χώρα κινήθηκε έγκαιρα, καίρια και αποφασιστικά, πάντα όμως με ρεαλισμό θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και ανέργων».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση, από την αρχή της πανδημίας έχουν ληφθεί έκτακτα, προσωρινά αλλά αναγκαία μέτρα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Αναστολή των συμβάσεων εργασίας με παράλληλη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους.

2. Ειδική ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

3. Άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς.

4. Τηλεργασία όπου μπορεί να εφαρμοστεί.

5. Παράταση της τακτικής επιδότησης προς τους ανέργους.

6. Διεύρυνση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όλους τους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία.

7. Θέσπιση μηχανισμού υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών) «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και επέκτασής του μέχρι τέλους του χρόνου.

8. Νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 36.500 ανέργους.

9. Θεσμοθέτηση της  οικονομικής στήριξης των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

10. Διευκόλυνση χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.

11. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις κατά 0.90 ποσοστιαίες μονάδες.

12. Κάλυψη από το Κράτος του δώρου Πάσχα, του επιδόματος καλοκαιρινής άδειας και του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους.

13. Προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης με στοχευμένα επιδοτούμενα προγράμματα χιλιάδων θέσεων του ΟΑΕΔ.

14.  Έναρξη υλοποίησης του μεγάλου προγράμματος των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας από τον Οκτώβριο.

15. Νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις από το 2021 μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως δήλωσε ο υπ. Εργασίας, «παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε αποφασιστικά για να αναχαιτίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της ύφεσης και των συνεπειών της. Επιδίωξή μας παραμένει να μην αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο στην οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία και, παράλληλα, να επεκτείνουμε το μεγάλο δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους ανέργους για όσο χρειαστεί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης