Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν $165 δισ. από τα συναλλαγματικά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς εξελίξεις το 2019 και το 2020 και μπορεί να το κάνουν “ξανά αν χρειαστεί”, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Η κεντρική τράπεζα έχει περίπου $90 δισ. σήμερα σε αποθεματικά», ανέφερε σε ομιλία του στην Άγκυρα σήμερα. «Αυτά τα αποθεματικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ξανά όταν χρειαστεί ή μπορεί να αυξηθούν, ξεπερνώντας τα $100 δισ.» στο μέλλον, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λίρα διεύρυνε τις απώλειες της έναντι του δολαρίου στη διάρκεια της ομιλίας του Τούρκου προέδρου, και αυτή την ώρα χάνει 0,8% στο 8,1761.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την πτώση στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας την περίοδο που ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν υπουργός Οικονομικών. Ο Αλμπαϊράκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2018 έως το Νοέμβριο του 2020.

Ξένες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs, εκτιμούν ότι πάνω από $100 δισ. από τα  συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας δαπανήθηκαν για να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη κατρακύλα της λίρας μόνο το προηγούμενο έτος, όταν το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων μετά από τις μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων που έκανε η κεντρική τράπεζα της χώρας για να στηρίξει την οικονομία εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συνολικά ακαθάριστα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, μαζί με τον χρυσό και τα χρήματα που κρατά η κεντρική τράπεζα για λογαριασμό των τραπεζών της χώρας, έχουν υποχωρήσει πάνω από 15% από τις αρχές του 2020 στα $89,3 δισ. τον Απρίλιο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθεματικά έχουν υποχωρήσει πάνω από 75% στα $9,9 δισ. ενώ τα χρήματα που δανείζεται από τις τράπεζες στο πλαίσιο βραχυπρόθεσμων συμφωνιών ανταλλαγής (swaps) έχουν φτάσει μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν αφαιρεθούν τα swaps από τα καθαρά αποθεματικά, αυτά υποχωρούν κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης