ΕΣΑ: Ευκαιρία να διευκολύνουμε τους συνεπείς που δημιουργούν θέσεις εργασίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019, 15:33
ΕΣΑ: Ευκαιρία να διευκολύνουμε τους συνεπείς που δημιουργούν θέσεις εργασίας

«Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας είναι θέμα υψίστης σημασίας» υπογραμμίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, σε υπόμνημα που έστειλε, με αφορμή την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τα εργασιακά θέματα, στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Σταύρος Καφούνης δήλωσε ότι «η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας είναι θέμα υψίστης σημασίας γιατί εκτός των άλλων αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στους συνεπείς επιχειρηματίες που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση τους.

Για τον λόγο, έχουμε τώρα μια τεράστια ευκαιρία να διορθώσουμε αγκυλώσεις και να αντιμετωπίσουμε πρακτικά ζητήματα, που θα βοηθήσουν τις συνεπείς επιχειρήσεις να λειτουργήσουν παραγωγικά, περιορίζοντας γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο για την αγορά όσο και για την εργασία».

Στο υπόμνημα αναφέρονται, μεταξύ αυτών, οι προτάσεις σχετικά με τα μέτρα για την προστασία εργαζομένων μερικής απασχόλησης:

- Όταν το ημερήσιο ωράριο μερικής απασχόλησης εργαζομένου είναι άνω των 4 ωρών να παρέχεται η δυνατότητα και διακεκομμένης απασχόλησης. (Υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που με την πιθανή κατάργηση αυτής της δυνατότητας και δεδομένου ότι ο εργαζόμενος εργάζεται περισσότερες από 4 ώρες, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους).

- Την κατάργηση του δικαιώματος προτεραιότητας των μερικώς απασχολούμενων στην επιχείρηση, σε περίπτωση νέας πρόσληψης  για κάλυψη θέσης πλήρους απασχόλησης. (Είναι βέβαιο ότι κατά την εφαρμογή του, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που πιθανόν θα διορθώσει και θα διαταράξει αναίτια τις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων).

Για τις διοικητικές κυρώσεις σχετικά με την αδήλωτη εργασία:

- Σε περίπτωση επιβολής προστίμου αδήλωτης εργασίας να παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη, έγγραφης κατάθεσης εξηγήσεων πριν την επιβολή του προστίμου και να λαμβάνεται υπ' όψη η συνολική εικόνα και το ιστορικό της επιχείρησης. (Είναι παράλογο να μην μπορεί να απολογηθεί μια συνεπής επιχείρηση και να αιτιολογήσει την θέση της).

- Να προβλεφθεί η δυνατότητα ενστάσεων κατά της επιβολής προστίμων, σε επιτροπή που θα συγκροτείται από εκπροσώπους του Υπουργείου, των εργοδοτών και των εργαζομένων. (Είναι ένα μέτρο που πραγματικά θα λειτουργήσει μόνον υπέρ των συνεπών επιχειρήσεων, που τεκμηριωμένα θα μπορέσουν να απολογηθούν πριν προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Άλλωστε η μειοψηφούσα θέση των εργοδοτών, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να λειτουργήσει εναντίον των εργαζομένων).

Σε περίπτωση επιβολής προστίμου αδήλωτης εργασίας σε εργοδότη με «λευκό μητρώο», προτείνεται, να δίνεται το δικαίωμα έκπτωσης του προστίμου αδήλωτης εργασίας από 10.500 σε 2.500 ευρώ ως επιβράβευση της έως τότε συνεπούς παρουσίας του εργοδότη.

Επίσης, για επιχειρήσεις και οι εργοδότες που θα έχουν καταχωρηθεί με καταγραφή παραβάσεων, στο μητρώο επιχειρήσεων του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, να μην αποκλείονται από τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019, 15:33