Καλύτερα για την Ελλάδα θα ήταν εστιάσει στο τι κάνει για να εφαρμόσει το πρόγραμμα παρά στην ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε από το βήμα του Economist στη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της αποστολής του ESM, Nicola Giammarioli.

Ο αξιωματούχος του ταμείου διάσωσης τόνισε πως “η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους, αποσπά την προσοχή από αυτό που χρειάζεται να γίνει πραγματικά: η Ελλάδα να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Nicola Giammarioli

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η τωρινή συζήτηση για την Ελλάδα εστιάζει περισσότερο στην ελάφρυνση χρέους, “ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει προτού η Ελλάδα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές”.
Ο ίδιος τονίζει ότι η ελάφρυνση χρέους είναι στο επίκεντρο των ΜΜΕ και των ελληνικών αρχών, και δεν είναι μυστικό ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη συζήτηση μεταξύ πιστωτών, ιδιαίτερα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.

Παραδέχτηκε πως η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα σημαντικό θέμα. “Αλλά θα ήταν καλύτερα εάν η συζήτηση αφορούσε το τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM. Η Ελλάδα χρειάζεται να επαινεθεί για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες έως τώρα, οι οποίες επέτρεψαν προσφάτως στους πιστωτές να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση του προγράμματος”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε πως οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής θα ωφελήσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους αποσπά την προσοχή από αυτό που πρέπει να γίνει: η Ελλάδα να αποκτήσει πλήρη κυριότητα του προγράμματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα”.
Μάλιστα δήλωσε πως “για αυτά θα προτιμούσα να διαβάζω περισσότερα άρθρα στις εφημερίδες, διότι είναι το κλειδί για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος να το πετύχει αυτό.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Ελλάδα δήλωσε ακόμη από τη Φρανκφούρτη ότι η καλύτερη απόδειξη είναι πως η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2014, όταν επρόκειτο να ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, “είχε αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών διότι μεταρρύθμιζε την οικονομία”.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι απαραίτητες οι βιώσιμες χρηματοδοτικές συνθήκες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αλλά “αξίζει να θυμηθούμε ότι οι πιστωτές έχουν ήδη δώσουν στην Ελλάδα ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.
Το 2012, οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα δέχτηκαν haircut 53% σχεδόν για το σύνολο των ομολόγων που κατείχαν, που αντιστοιχεί σε 107 δισ. ευρώ.

“Επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη απόφαση τότε, αλλά τελικά βοήθησε την Ελλάδα. Εκείνες οι προσπάθειες συνοδεύτηκαν από ένα τεράστιο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους από τον επίσημο τομέα. Μαζί με τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού από τον EFSF, αντιπροσωπεύουν μείωση της αξίας του χρέους της Ελλάδας σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, κατά 40%”, πρόσθεσε ο Giamarioli.

Τα χαμηλά επιτόκια και οι μεγάλες περιόδους αποπληρωμής εξοικονομούν στον ελληνικό προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, σχεδόν 6% του ΑΕΠ, τόνισε.

Εκτός αυτού, οι πιστωτές πρότειναν έναν οδικό χάρτη με ακόμη περισσότερη ελάφρυνση χρέους πριν από ένα χρόνο. Υπάρχουν τρεις δέσμες μέτρων που θα εφαρμοστούν με την προϋπόθεση να επικρατήσουν συγκεκριμένες συνθήκες, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, και μακροπρόθεσμα.

“Στον ESM εκτελούμε τώρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα”, σημείωσε. Η επίδραση για άλλη μία φορά θα είναι σημαντική: μείωση του ποσοστού χρέους/ΑΕΠ κατά 20% περίπου μέχρι το 2060. “Ακούω πολύ λίγα για αυτό στο δημόσιο λόγο”.

Δήλωσε ακόμη τα μεσοπρόθεσμα μέτρα συμφωνήθηκαν πριν από ένα χρόνο, και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν αποδειχθεί ότι το χρέος της Ελλάδας ακόμη δεν είναι βιώσιμο στο τέλος του προγράμματος του ESM και εάν εκπληρωθούν όλες οι μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.
Τα μακροπρόθεσμα μέτρα είναι ως εγγύηση για να εξασφαλίσουν ότι τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας στο ακόμη μεγαλύτερο μέλλον.

Τονίζει ακόμη ότι ο χρονικός ορίζοντας των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας όπως ο ESM, είναι πολύ μακρύς. Και αυτό φαίνεται καλύτερα από τις συνεχείς προσπάθειες ελάφρυνσης χρέους που μόλις ανέφερα, δήλωσε.

Κατέληξε λέγοντας ότι τα βασικά στοιχεία για την επιτυχία του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας, είναι η εφαρμογή της πολιτικής και η κυριότητα του προγράμματος. “Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και να βάλει την οικονομία της σε σταθερή βάση”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης