Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης προβληματικών επιχειρήσεων, οι οποίες εξαιρούνται σήμερα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ενεργοποιηθεί, κατέθεσε η Ελλάδα στην Κομισιόν.

Όπως είπε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Ενίσχυση επιχειρήσεων. Αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων», «στις 12 Ιουνίου με πίεση της Ελλάδας και μερικών άλλων κρατών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναμόρφωση του προσωρινού αυτού πλαισίου αναφορικά με την προβληματικότητα των μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή των επιχειρήσεων ως 50 εργαζομένους. Προτείνει η Κομισιόν -δεν έχει υιοθετηθεί- μικρές εταιρείες ως 50 εργαζομένους να βγουν από την πρόβλεψη της προβληματικότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω σε αυτή την πρόταση της Κομισιόν, η ελληνική πλευρά ζήτησε το όριο να αυξηθεί στα 250 άτομα. Αυτό, είπε ο υφυπουργός, «ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να εγκριθεί, οπότε όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα περιλαμβάνουν και αυτές τις επιχειρήσεις, εφόσον αυτό εγκριθεί από την Επιτροπή».

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, επεξεργάζεται πλαίσιο για αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας μέσω τραπεζικού δανεισμού. Επίσης αναμένει η σύσταση ταμείου μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χορήγηση εγγύησης προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς προκειμένου να διευκολύνει τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ.

Ενώ στον σχεδιασμό είναι η δημιουργία ταμείου για την παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της χρηματοδότησης τιμολογίων, το λεγόμενο trade finance.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης