Έτοιμη η Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018, 13:09
Έτοιμη η Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου
Η Σαουδική Αραβία, πρώτος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει ελλείψεις στην τροφοδοσία σε πετρέλαιο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

«Το (σαουδαραβικό) βασίλειο θα συνεργασθεί με τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, καθώς και με τους κύριους καταναλωτές, για να περιορίσει τις συνέπειες ελλείψεων στην τροφοδοσία» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωσή του.

Η σαουδαραβική παρέμβαση έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε επίσης τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, πράγμα που είναι πιθανόν να περιορίσει την ικανότητα του Ιράν να εξαγάγει το πετρέλαιό του, που είναι και η κύρια πηγή εσόδων του.

Πριν από την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης που ακολούθησε την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν ανέρχονταν σε ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και κατευθύνονταν προς την Ασία και προς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Σαουδική Αραβία, που αντλεί σήμερα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έχει ικανότητα άντλησης 12 εκατ. βαρελιών.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τη σταθερότητα της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών, καθώς και την βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης» δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας.

Οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ, ανάμεσά τους η Ρωσία, συνδέονται με συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους για τον περιορισμό της παραγωγής σε 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως ώστε να στηριχθούν οι τιμές.

Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε σημαντική άνοδο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ. Η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 2,4%, άνω των 76,5 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό είχε διαμορφωθεί στα 70 δολάρια σήμερα το πρωί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018, 15:34