Τη φθίνουσα πορεία των καθαρών επενδύσεων στην Ελλάδα εξετάζει η Eurobank Research στο τελευταίο τεύχος του “7 ημέρες Οικονομία” με τίτλο «Αρνητικές για 8ο συνεχές έτος οι καθαρές επενδύσεις στην Ελλάδα, η συρρίκνωση του φυσικού κεφαλαίου συνεχίζεται».

Στην ανάλυση της η Eurobank Research σημειώνει ότι για το σύνολο της περιόδου 2011-2019, το φυσικό κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά -€76,5 δις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καθαρές επενδύσεις παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος για όγδοο συνεχές έτος με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία του φυσικού κεφαλαίου και η συρρίκνωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας, σημειώνεται σχετικά.

Η Eurobank Research επισημαίνει εξάλλου ότι «οι αρνητικές καθαρές επενδύσεις, η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και η ισχνή συνολική παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας αποτελούν εμπόδια για την ενίσχυση του δυνητικού ρυθμού μεγέθυνσης.

Η τελευταία αποτελεί σημαντική συνθήκη για την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη συνεχή και βιώσιμη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης