Ο κοινός μηχανισμός προστασίας (common backstop) για το Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων του άτυπου Eurogroup που συνεδρίασε στη Βιέννη.

Ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι η συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ είχε «διευρυμένη μορφή» (με τους 27 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ) και εξετάστηκε ιδιαίτερα το «ποιος» και «υπό ποιες συνθήκες» θα αποφασίζει την ενεργοποίηση του μηχανισμού προστασίας για την εξυγίανση των τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup, τους επόμενους μήνες θα εξεταστεί ποιες νομικές τροποποιήσεις χρειάζονται για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός. «Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία, αλλά απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες», δήλωσε ο κ. Σεντένο, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα».

Σε γενικές γραμμές, για τα θέματα που αφορούν στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης, ο κ. Σεντένο είπε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν εντατικές διαβουλεύσεις και ενδεχομένως να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup εντός του Νοεμβρίου, με στόχο να υπάρξει μία συνολική απόφαση έως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε ότι στο σημερινό Eurogroup έγινε ένα ενθαρρυντικό βήμα προς τα εμπρός για μία πιο σταθερή, δυναμική και περιεκτική Ευρωζώνη. Επισήμανε, δε, ότι η Επιτροπή είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ, έως τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, ο κ. Σεντένο ευχαρίστησε τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορ Πισσαρίδη για τη σημερινή παρουσίασή του στο Εurogroup, σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνολογικής προόδου στην αγορά εργασίας.

Τέλος, στο Eurogroup, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης