Ευάλωτη και σήμερα η τουρκική λίρα ακόμη και σε... δηλώσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018, 11:59
Ευάλωτη και σήμερα η τουρκική λίρα ακόμη και σε... δηλώσεις
Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα έναντι του δολαρίου, εν μέσω χαμηλών συναλλαγών λόγω αργίας, μετά τις δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία έκανε μεγάλο λάθος που δεν άφησε ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον. Ωστόσο στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 6,09 λίρες ανά δολάριο στις 09:35 ώρα Ελλάδος από σχεδόν 6,06 χθες, ενώ έχει χάσει 37% της αξίας του φέτος κατά τη νομισματική κρίση που πυροδοτήθηκε από τις ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και επιδεινώθηκε από τη διένεξη με την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο στη συνέχεια στις 11:00 ώρα Ελλάδος σταθεροποιήθηκε στις 6,05 από 6,06 που ήταν στο χθεσινό κλείσιμο.

Ο Μπόλτον δήλωσε σήμερα στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ ότι «η τουρκική κυβέρνηση έκανε μεγάλο λάθος αποφασίζοντας να μην αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον».

«Κάθε μέρα που περνάει αυτό το λάθος συνεχίζεται, αυτή η κρίση θα μπορούσε να τελειώσει μέσα σε μια στιγμή, αν έκαναν το σωστό ως σύμμαχος στο NATO, χώρα που ανήκει στη Δύση, κι απελευθέρωναν χωρίς όρους τον πάστορα Μπράνσον», πρόσθεσε ο Μπόλτον στις δηλώσεις του στο Reuters.

Ο Μπράνσον ο οποίος κατάγεται από τη Βόρεια Καρολίνα και έχει ζήσει στην Τουρκία για δύο δεκαετίες, κρατείται εδώ και 21 μήνες στη χώρα αυτή, κατηγορούμενος για τρομοκρατία.
Ο Αμερικανός πάστορας, ο οποίος έχει τώρα τεθεί σε κατ'οίκον περιορισμό, αρνείται τις κατηγορίες για τρομοκρατία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις στην Τουρκία σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Μπράνσον.
Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης δεν αντέδρασαν στις δηλώσεις Τραμπ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018, 12:01