Ευρωκοινοβούλιο: Πρόταση εξαίρεσης των βρετανών πολιτών από το καθεστώς της βίζας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019, 13:55
Ευρωκοινοβούλιο: Πρόταση εξαίρεσης των βρετανών πολιτών από το καθεστώς της βίζας
Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεξεργάζεται πρόταση που θα καταθέσει σήμερα σύμφωνα με την οποία οι βρετανοί πολίτες δεν θα χρειάζονται βίζα για να ταξιδεύουν στην Ευρώπη μετά το Brexit ανεξάρτητα με το αν το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξελιχθεί ομαλά ή όχι, και υπό την προϋπόθεση ότι το ίδιο θα ισχύσει και από την πλευρά του Λονδίνου.

Η απόφαση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί προς έγκρισιν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον επόμενο μήνα.

Η πρόταση καλύπτει τόσο το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Τερέζα Μέι θα κατορθώσει να ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο με το Κοινοβούλιο και θα επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας εξόδου που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες, όσο και το σενάριο ενός διαζυγίου άνευ συμφωνίας.

Η ρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι εξαιρέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την βίζα αφορά ταξίδια μικρής διάρκειας, μέχρι τριών μηνών. Σήμερα τέτοιες εξαιρέσεις αφορούν περί τις 60 χώρες, από την Αργεντινή και την Ιαπωνία μέχρι την Ουκρανία.

Οι εξαιρέσεις καλύπτουν επιχειρηματικά και τουριστικά ταξίδια, αλλά δεν αφορούν το δικαίωμα απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι παράλληλες συνομιλίες μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να δοθεί η άδεια στους Βρετανούς να ταξιδεύουν χωρίς βίζα έπειτα από ένα Brexit άνευ συμφωνίας καθυστέρησαν την περασμένη εβδομάδα , σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αφού η Ισπανία διατύπωσε αντιρρήσεις για το Γιβραλτάρ.

Οι διαφορές ανάμεσα στην Μαδρίτη και το Ηνωμένο Βασίλειο για το Γιβραλτάρ απείλησαν με εκτροχιασμό το σύνολο της διαδικασίας του Brexit τον περασμένο Νοέμβριο πριν από μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019, 13:55