Η οικονομία της ευρωζώνης ανέκτησε μέρος του momentum της στην αρχή του 2019, προσφέροντας νέες ενδείξεις για την απροσδόκητα ανθεκτική παγκόσμια ανάπτυξη εν τω μέσω αβεβαιοτήτων για τις εμπορικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη ζήτηση για τις εξαγωγές της από την Κίνα.

Στην αλλαγή του χρόνου, η παγκόσμια οικονομία φαινόταν να οδηγείται σε επιβράδυνση, με το ΔΝΤ και άλλους οργανισμούς να υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους ενώ οι αγορές assets υπερπουλήθηκαν λόγω ανησυχιών ότι μια ευρύτερη επιβράδυνση ήταν πιθανή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο τα στοιχεία για το ΑΕΠ σε Κίνα, ΗΠΑ και ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, έκαναν λόγο για σταθεροποίηση ή άνοδο της δραστηριότητας στο α΄ τρίμηνο.

Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι η παγκόσμια οικονομία θα διατηρήσει το ρυθμό ανάπτυξης του α΄ τριμήνου. Η στατιστική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης “έτρεξε” με ρυθμό 1,2% στο α΄ τρίμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1%.

Και πάλι, η ανάκαμψη αφήνει την οικονομία της ευρωζώνης πίσω από την αντίστοιχη αμερικανική, η οποία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 3,2% στο α΄ τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, τα στοιχεία είναι κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά του 2017, στα οποία είναι απίθανο να επιστρέψει σύντομα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης