Το μη προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης ήταν πολύ μικρότερο απ’ ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, καθώς η ευρωζώνη έπρεπε να πληρώσει πολλά περισσότερα για την εισαγόμενη ενέργεια.

Η στατιστική υπηρεσία Eurostat τόνισε πως το πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου διαμορφώθηκε στα 4,8 δισ. ευρώ, έναντι των 14 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πλεόνασμα 16,1 δισ. ευρώ.

Σε προσαρμοσμένη βάση, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 11 δισ. ευρώ.

Η Eurostat τόνισε πως το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ενέργεια για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου αυξήθηκε στα 151,9 δισ. ευρώ, από τα 108,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία, τον βασικό ενεργειακό προμηθευτή της Ε.Ε., σημείωσε άλμα στα 37 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, έναντι των 12,9 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

Ομοίως, το εμπόριο με τη Νορβηγία, άλλον έναν προμηθευτή της Ε.Ε. με αέριο και πετρέλαιο, εμφάνισε έλλειμμα 2,4 δισ. ευρώ, από το πλεόνασμα των 3,6 δισ. ευρώ.

Η επίπτωση αυτή αντιστάθμισε την αύξηση του πλεονάσματος στο εμπόριο με τη Βρετανία μετά το Brexit, το οποίο σημείωσε άνοδο στα 93,1 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, από τα 65,6 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης