Ευρωζώνη: Νέα επιβράδυνση της ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα τον Δεκέμβριο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019, 13:49
Ευρωζώνη: Νέα επιβράδυνση της ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα τον Δεκέμβριο
Ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας οριακό ρυθμό ανάπτυξης, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε ελάχιστα σημάδια αισιοδοξίας για το νέο έτος.

Τα απογοητευτικά στοιχεία της έρευνας ανακοινώθηκαν λίγο μετά τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της εταιρείας IHS Markit μειώθηκε τον Δεκέμβριο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα στις 51,4 από 51,8 μονάδες τον Νοέμβριο (κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας).

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του PMI από τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής, αυξήθηκε ελαφρά στις 51,0 από τις 50,7 μονάδες.

«Ο απογοητευτικός Δεκέμβριος κλείνει μία χρονιά, στην οποία η εκτίναξη του μεταποιητικού τομέα εκφυλίσθηκε σε μία σχεδόν στασιμότητα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον, προσθέτοντας:

«Η αδυναμία των πρόσφατων στοιχείων της έρευνας κάνει στην πραγματικότητα πιθανό ότι ο τομέας παραγωγής προϊόντων θα μπορούσε να αποτελέσει βαρίδι για το σύνολο της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο, σε μεγάλη αντίθεση με την επιτάχυνση της ανάπτυξης το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους». Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, αν και οι πιθανότητες μίας ύφεσης φέτος παραμένουν χαμηλές, έχουν αυξηθεί στο 20% από 15% προηγουμένως.

Ο μεταποιητικός τομέας της Ιταλίας παρέμεινε σε φάση συρρίκνωσης, ενώ ο γαλλικός τομέας κατέγραψε επίσης πτώση της δραστηριότητας, με τα στοιχεία της έρευνας να δείχνουν την πρώτη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του εδώ και 27 μήνες.

Η αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Γερμανία και την Ισπανία ήταν περιορισμένη, με τον δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 2,5 ετών και για τις δύο χώρες.

Οι νέες παραγγελίες για τα εργοστάσια της Ευρωζώνης μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τεσσάρων και πλέον ετών τον Δεκέμβριο και το επίπεδο των ανεκτέλεστων εργασιών μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, μην επιτρέποντας σημαντικές ελπίδες για τον Ιανουάριο, ενώ οι προσλήψεις παρέμειναν περιορισμένες.

Η αισιοδοξία των μεταποιητικών επιχειρήσεων ήταν η χαμηλότερη εδώ και έξι χρόνια, με τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής να υποχωρεί στις 56,0 από 56,3 μονάδες.

«Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο, τις παραμένουσες πολιτικές αβεβαιότητες και τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019, 13:49