Ένα δύσκολο ξεκίνημα στο 2021 πραγματοποιεί ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης, με την οικονομική δραστηριότητα να υποχωρεί για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI, που καλύπτει τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης, υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 47,8 μονάδες από 49,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κλάδος των υπηρεσιών αποτέλεσε και πάλι τροχοπέδη για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονοµίας, με την δραστηριότητα του κλάδου να συρρικνώνεται για πέμπτο διαδοχικό μήνα.

Ειδικότερα, ο δείκτης IHS Markit Eurozone PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε περαιτέρω στις 45,4 μονάδες τον Ιανουάριο από 46,4 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Η μεταποίηση παρέμεινε ένα φωτεινό σημείο, με την παραγωγή να αυξάνεται για έβδομο διαδοχικό μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η οικονομία της Ευρωζώνης γνώρισε ένα προβλέψιμα άσχημο ξεκίνημα στο 2021, καθώς οι προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωση της COVID-19 συνεχίζουν να πλήττουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδίως στο κλάδο των υπηρεσιών» σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης