Με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την έκθεση των δεικτών PMI της Markit.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε τον Οκτώβριο σε χαμηλό 25 μηνών στις 52,7 μονάδες από 54,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της Markit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μεταποιητικός δείκτης της Markit διολίσθησε σε χαμηλό 26 μηνών στις 52,1 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες κατέγραψε χαμηλό 24 μηνών στις 53,3 μονάδες από 54,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

«Ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη υποχώρησε σημαντικά τον Οκτώβριο, με τις μετρήσεις των δεικτών PMI να διαμορφώνουν το σκηνικό για ένα απογοητευτικό κλείσιμο στο έτος», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.
Με βάση την έρευνα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να διολισθήσει στο 0,3% το δ΄ τρίμηνο, όπως εκτίμησε ο Williamson.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η επιχειρηματική δραστηριότητα επιβράδυνε σε χαμηλό 3,5 ετών τον Οκτώβριο με τον σύνθετο δείκτη PMI να υποχωρεί στις 52,7 μονάδες από 55 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλύτερη η εικόνα στη Γαλλία με τον σύνθετο δείκτη να σημειώνει υψηλό δύο μηνών στις 54,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 54 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης