Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές σήμερα, κινούμενες σε μικρό εύρος μετά την κατεύθυνση για χαλαρή πολιτική που δόθηκε από τις κεντρικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι επενδυτές αναμένουν μία σειρά οικονομικών στοιχείων την τρέχουσα εβδομάδα.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο επικαλούνταν δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε μία αξιολόγηση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων, το οποίο θέσπισε τον Μάρτιο ως αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού, αλλά το δημοσίευμα δεν είχε κάποιο σημαντικό άμεσο αντίκτυπο στις αποδόσεις των ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική έχει ωθήσει τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα έξι μηνών, αλλά οι αποδόσεις των άλλων ομολόγων κρατήθηκαν σε στενό εύρος χωρίς κάποια ξεκάθαρη κατεύθυνση. «Περισσότερο από ποτέ, οι εξελίξεις στο σύνολο των βασικών τίτλων σταθερού εισοδήματος καθορίζονται από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών» ανέφεραν αναλυτές της Unicredit προσθέτοντας: «Μία σειρά εξελίξεων τους περασμένους λίγους μήνες θα ωθούσε τις αποδόσεις ανοδικά, αν δεν υπήρχαν ισχυρά αντίρροπα μέτρα νομισματικής πολιτικής, κυρίως τα χαμηλά βασικά επιτόκια, η χαλαρή κατεύθυνση της πολιτικής και τα προγράμματα αγορών ομολόγων».

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο -0,487%, ενώ οι αποδόσεις των γαλλικών τίτλων δεν σημείωσαν επίσης σημαντικές μεταβολές, με αυτή του 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο -0,227%. Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 1-2 μονάδες βάσης, με αυτή του 10ετούς να ανέρχεται στο 0,297%.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναθεώρησε τις προοπτικές του αξιόχρεου τη Ισπανίας σε αρνητικές από σταθερές την Παρασκευή, αναφέροντας ότι η αντίδραση της οικονομικής πολιτικής της χώρας στις αυξανόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις κινδυνεύει από τον πολιτικό κατακερματισμό και τη μεταρρυθμιστική κόπωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο S&P διατήρησε το αξιόχρεο της Ισπανία στη βαθμίδα A/A-1 και η αντίδραση των αγορών ήταν οριακή. Οι ιταλικές αποδόσεις, που είχαν υποχωρήσει σε χαμηλό επίπεδο εξαμήνου την περασμένη εβδομάδα, αυξήθηκαν οριακά, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου στο 0,976% από 0,942%, που ήταν το χαμηλό την περασμένη εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης