Δεδομένη είναι η περικοπή των συντάξεων όπως και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί ανέφερε ο Χανς Φάιλμπριφ, πρόεδρος του EWG, επισημαίνοντας για το θέμα των συντάξεων και τη σχετική έκφραση πρόθεσης εκ μέρους της αρμόδιας υπουργού Εφης Αχτσιόγλου, ότι όποια αλλαγή ενδέχεται να υπάρξει θα πρέπει να γίνει μετά από συμφωνία με τους θεσμούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο κ. Φάιλμπριφ τόνισε ότι το θέμα της μείωσης των συντάξεων είναι μέρος της συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όποια αλλαγή υπάρξει θα πρέπει να γίνει μετά από συζήτηση με τους θεσμούς. Αυτό κάνουν και χώρες εκτός προγράμματος», πρόσθεσε.

Παράλληλα, περιέγραψε μία τριπλή δέσμευση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις δημοσιονομική προσαρμογή και πολιτική σταθερότητα.

Όπως εξήγησε η Ελλάδα πρέπει: να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να δώσει σήμα στις αγορές ότι έχει υπό έλεγχο τα οικονομικά της και να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως τέλος του χρόνου προσδιόρισε την 21η Ιουνίου. “Ξεχάστε τον Ιούλιο” ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε:

«Δεν θα φτάσουμε στον Ιούλιο, είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε συμφωνία στο επόμενο Eurogroup».

Σύμφωνα με τον κ. Φάιλμπριφ η δόση της 4ης αξιολόγησης θα είναι 11-12 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμη κλειδώσει όπως δεν έχει προσδιοριστεί και το μαξιλάρι διαθεσίμων.

Αναφέρθηκε επίσης σε ενισχυμένη εποπτεία που θα διενεργείται 4 φορές τον χρόνο.

Για την πιστωτική γραμμή σημείωσε πως ό,τι και να ζητήσει η Ελλάδα, θα είναι νέο πρόγραμμα. “Αυτό δεν το θέλουν οι Έλληνες, αλλά δεν το θέλουν και άλλα κράτη μέλη γιατί απαιτείται έγκριση κοινοβουλίων”.

Αναφερόμενος στο 1 δισ. ευρώ της υποδόσης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είπε ότι «θα το δούμε» μέσα στην εβδομάδα, αλλά δεν φάνηκε να ανησυχεί.

Μεταξύ άλλων δεν απέκλεισε ένα έκτακτο EWG πριν την σύνοδο του Ιουνίου.

Μιλώντας για το ΔΝΤ εκτίμησε ότι θα ήταν καλύτερα να ήταν το Ταμείο στο πρόγραμμα, σημείωσε όμως πως «δεν είναι αναγκαίο».

«Ενδεχόμενη μη ενεργοποίηση του προγράμματός του ΔΝΤ με ανησυχεί λίγο αναφορικά με πώς θα επηρεάσει τις αγορές, ωστόσο το Ταμείο θα παραμείνει δεσμευμένο» δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Φάιλμπριφ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και για την υπόθεση Γεωργίου.
Δεν απέκλεισε μάλιστα να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του Eurogroup. «Είμαι πολύ ανήσυχος. Είναι καθοριστικό θέμα για το κλίμα εντός του Eurogroup.
Το Συμβούλιο πρόκειται να προχωρήσει σε δήλωση για αυτό» είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης