«Φαντάζομαι ότι η Ε.Ε. θα εξαιρεθεί από τους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ»

«Φαντάζομαι ότι η Ε.Ε. θα εξαιρεθεί από τους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους επιπρόσθετους δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και στα ανταλλακτικά τους, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους επιβάλλει, ενόσω τα δύο μέρη διαπραγματεύονται μια νέα διμερή εμπορική διευθέτηση, όπως είχε δεσμευθεί άλλωστε τον Ιούλιο ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε την Τρίτη η Eυρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Η Μάλμστρεμ, η οποία βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, υπενθύμισε σε παρέμβασή της στο κέντρο μελετών German Marshall Fund ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχαν δεσμευθεί στα τέλη του Ιουλίου να μην επιβληθούν επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ενόσω οι δύο πλευρές διεξάγουν διαπραγματεύσεις.

«Φαντάζομαι ότι αυτό παραμένει ακόμη σε ισχύ. Υποθέτουμε ότι εάν γίνει αυτό (σ.σ.: η επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα), δεν θα αφορά την Ε.Ε.» είπε η Μάλμστρεμ από το βήμα του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, ενός κέντρου της Ουάσινγκτον που προωθεί τις διατλαντικές σχέσεις.

Η ίδια επέμεινε στο ότι η αγροτοδιατροφική βιομηχανία δεν θα συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις για μια νέα διμερή διευθέτηση όσον αφορά στις εμπορικές συναλλαγές.

Οι ΗΠΑ προτιμούν προς το παρόν να επικεντρωθούν στη συνεργασία ως προς τις κανονιστικές διατάξεις με την Ε.Ε. μάλλον, παρά να συζητήσουν μια ευρεία συμφωνία για το εμπόριο βιομηχανικών προϊόντων, είχε σημειώσει η Μάλμστρεμ την Παρασκευή.

Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες προσπαθούν εδώ και μήνες να συγκεκριμενοποιήσουν την κατ' αρχήν συμφωνία που είχαν ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου.

Η ανακοίνωση εκείνη σήμανε μια ανακωχή στις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για το εμπόριο, την ώρα που ο Τραμπ απειλούσε να επιβάλει δυσβάστακτους δασμούς στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ συζήτησαν την Τρίτη επί του προσχεδίου των εισηγήσεων του Υπουργείου Εμπορίου μετά την αποπεράτωση της έρευνάς του βάσει του Άρθρου 232 όσον αφορά στο εάν και κατά πόσον πρέπει να επιβληθούν δασμοί ύψους 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους για λόγους εθνικής ασφαλείας. Το προσχέδιο αυτό υποβλήθηκε στον Λευκό Οίκο και τελεί υπό διυπηρεσιακή αξιολόγηση.

Δύο στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ είπαν ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις μετά τη συζήτηση αυτή και δεν σχεδιάζονται ανακοινώσεις. Το περιεχόμενο των εισηγήσεων του Υπουργείου Εμπορίου δεν έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα.

Το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή προχωράει είναι ένας τρόπος για να αυξηθεί η πίεση που ασκείται στην Ε.Ε. και στην Ιαπωνία, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι στις εμπορικές συναλλαγές, δήλωσε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στις αρχές της εβδομάδας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, 05:32