Ξεκίνησε η νομοθέτηση των αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας την Τρίτη, στο σχέδιο νόμου για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις.

Με την τροπολογία θεσμοθετείται η μία ανατιμολόγηση φαρμάκων ανά έτος και θα έχει αναδρομική ισχύ για το 2018, καθώς ήδη θα έπρεπε να έχει γίνει η δεύτερη ανατιμολόγηση της χρονιάς.
Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης τα χρόνια των μνημονίων ξεπερνάει το 50%
Σκοπός είναι να συγκρατηθεί ο ρυθμός μείωσης των τιμών, κυρίως των οικονομικών φαρμάκων που έχουν κατρακυλήσει σε επίπεδα μη βιώσιμα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά.
Οι δύο ανατιμολογήσεις ανά έτος που ίσχυαν τα τελευταία χρόνια εξυπηρετούσαν τους σκοπούς των συνεχών, οριζόντιων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων, και ακολουθούσαν τις μεγάλες περικοπές στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης τα χρόνια των μνημονίων ξεπερνάει το 50%. Αν συγκριθεί μάλιστα με το 2009, όταν είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο της, η μείωση φτάνει το 60%.

Από τα 5,1 δισ. ευρώ, η χώρα πέρασε στο άλλο άκρο, στο 1,945 δισ. ευρώ που δεν φτάνει να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες για φαρμακευτική περίθαλψη.
Ενδεικτικό είναι το παρακάτω διάγραμμα που παρουσίασε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου:

H Ελλάδα έχει γυρίσει πίσω 16 χρόνια, αφού η δαπάνη βρίσκεται στα επίπεδα του 2002

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, η Ελλάδα έχει γυρίσει πίσω 16 χρόνια, αφού η δαπάνη βρίσκεται στα επίπεδα του 2002, και απέχει πολύ από τον σημερινό ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η σύγκριση είναι τρομακτική αν σκεφτεί κανείς ότι από τότε κυκλοφόρησαν πολλά καινούρια φάρμακα για μία σειρά από σοβαρές παθήσεις, που ανέβασαν το μέσο όρο επιβίωσης αλλά και το κόστος.

Ο ελλιπής φαρμακευτικός προϋπολογισμός είναι η αφετηρία για τη δυσλειτουργία του συστήματος, για τη μεγάλη συμμετοχή που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και για το αυξημένο κόστος που επωμίζονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Υπολογίζεται ότι φέτος, η φαρμακοβιομηχανία θα πληρώσει 1,4 δισ. ευρώ σε rebate και claw back, δηλαδή σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, οδηγώντας σε αδιέξοδο πολλές εταιρείες του κλάδου.

Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν επανειλημμένα ζητήσει αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Παρόλο που και για το 2019, η κυβέρνηση κρατάει στο ίδιο οριακό επίπεδο την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, η φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να τονίζει ότι η αναγκαία διόρθωση έχει επείγοντα χαρακτήρα και μπορεί να επιτευχθεί αφού έχει λήξει το δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Η διόρθωση αυτή μπορεί να είναι άμεση με αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ για το εξωνοσοκομειακό και νοσοκομειακό φάρμακο, ή έμμεση με εξαίρεση εμβολίων και παραγώγων αίματος, όπως έχει προτείνει η φαρμακοβιομηχανία.

Μέχρι να συμβεί αυτό, παρεμβάσεις όπως η μία ανατιμολόγηση το χρόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αφού συντηρείται η ίδια στρεβλή κατάσταση στην αγορά του φαρμάκου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης