Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 0,25% -η πρώτη μείωση από το 2008- σε μία προληπτική κίνηση που έχει στόχο να προφυλάξει την αμερικανική οικονομία από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις.

Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που η Fed ξεκίνησε τις μειώσεις των επιτοκίων της, το Σεπτέμβριο του 2007, τα επιτόκια ήταν στο 5,25%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ανακοίνωσαν επίσης ότι θα σταματήσουν να συρρικνώνουν το χαρτοφυλάκιο των assets της τράπεζας αξίας 3,8 τρισ. δολαρίων την Πέμπτη, ήτοι δύο μήνες νωρίτερα του αναμενόμενου.

Οκτώ από τους 10 αξιωματούχους της επιτροπής νομισματικής πολιτικής ψήφισαν υπέρ της μείωσης του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου στο εύρος του 2-2,25%, ενώ δύο αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο ίδιο επίπεδο.

Η ανακοίνωση της Fed αφήνει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καθώς η επιτροπή επεξεργάζεται το μελλοντικό μονοπάτι των επιτοκίων των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων στοιχείων για τις οικονομικές προοπτικές και θα δράσει κατά το πώς κρίνει κατάλληλο για να διατηρήσει την οικονομική μεγέθυνση», αναφέρει η ανακοίνωση. Ενώ οι αξιωματούχοι αναμένουν σταθερή επέκταση της οικονομίας, «οι αβεβαιότητες γύρω από αυτό το outlook παραμένουν».

Οι αγορές ανέμεναν από την Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης και αναμένουν εναγωνίως τυχόν ενδείξεις για το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα στη συνέχεια.

Τον Ιούνιο 17 αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι αναμένεται μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% έως τα τέλη του έτους, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική στήριξη για τουλάχιστον μία ακόμη μείωση.

Η απόφαση μείωσης των επιτοκίων σχετίζεται κατά ένα μέρος με τους φόβους για μια άμεσο “φρένο” στην ανάπτυξης και κατά ένα άλλο μέρος με την αδυναμία των κεντρικών τραπεζών να παράγουν περισσότερο πληθωρισμό, ο οποίος λαμβάνεται ως ένδειξη υγιούς οικονομικής ζήτησης.

Οι αξιωματούχοι δικαιολόγησαν τη μείωση των επιτοκίων, επικαλούμενοι «τις επιπτώσεις των παγκόσμιων εξελίξεων για το οικονομικό outlook καθώς και τις ‘βουβές’ πληθωριστικές πιέσεις», στην ανακοίνωση.

Η σημερινή κίνηση ακύρωσε την απόφαση αύξησης των επιτοκίων του Δεκεμβρίου, την οποία η Fed προώθησε σε μια περίοδο στην οποία πίστευε ότι τα επιτόκια ήταν αρκετά χαμηλά για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Έκτοτε ο πληθωρισμός έχει κατεβάσει ρυθμούς.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλούσε επανειλημμένως την κεντρική τράπεζα τους τελευταίους μήνες να μειώσει τα επιτόκια της, επαναλαμβάνοντας χθες από το Λευκό Οίκο ότι θέλει να δει «μία μεγάλη μείωση [των επιτοκίων» και επίσης τη Fed να τερματίζει άμεσα τη συρρίκνωση του ισολογισμού της.

Η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τερματίζει την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία τέσσερα χρόνια να επιστρέψει τη νομισματική πολιτική στα πρότυπα που επικρατούσαν πριν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης η Fed, εκτός από τη μείωση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν, αγόρασε πάνω από $3,5 τρισ. σε κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκα ομόλογα για να τονώσει την ανάπτυξη.

Όταν είχε ξεκινήσει τότε τις παρεμβάσεις της, οι αξιωματούχοι της Fed περίμεναν τα επιτόκια να επιστρέψουν σταδιακά σε ένα επίπεδο μεταξύ 3% και 4% και το χαρτοφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας να συρρικνωθεί στα $1,5 με $2,5 τρισ.

Η εμπορική διένεξη των ΗΠΑ με την Κίνα οδήγησε ωστόσο την Fed να “παγώσει” την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής.

Στο μεταξύ, η Fed θα διατηρήσει ένα χαρτοφυλάκιο $3,8 τρισ. ήτοι περίπου το 18% του ΑΕΠ από μόλις $800 δισ. ή περίπου το 5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2007.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης