Η κλιμάκωση της συνεχιζόμενης εμπορικής έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και η προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι μεταξύ των παραγόντων διατάραξης των εμπορικών πολιτικών που “σκοτεινιάζουν” το παγκόσμιο οικονομικό outlook, εκτιμά η Fitch Ratings.

Το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «σοβαρή ύφεση της οικονομίας του Ην. Βασιλείου» το 2020, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης θα είναι «σημαντικά χαμηλότερες» στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σημείωμά του ο οίκος προσθέτει ότι η επίδραση της επιβράδυνσης της Κίνας έχει αποτελέσει έναν επίσης σημαντικό παράγοντα για την πρόσφατη απογοήτευση γύρω από την ανάπτυξη χωρών στην Ευρωζώνη.

Ο οίκος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 6,1% το 2019 και στο 5,7% το 2020, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 6,2% και 6% αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τις δραστηριότητες των κεντρικών τραπεζών, η Fitch θεωρεί πιθανό ότι η αμερικανική Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο όπου πιθανότατα θα τα διατηρήσει το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fitch πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει σημαντική φρέσκια διευκόλυνση πολύ σύντομα, συμπεριλαμβανομένης της επανεκκίνησης των αγορών assets τον Οκτώβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης