Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνουν την πιθανότητα η ανεξαρτησία στη χάραξη πολιτικής να βρεθεί υπό πίεση μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αναφέρει σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Fitch Ratings.

Αυτό αναμένεται να έρθει την ίδια στιγμή που οι πιο δυσμενείς παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα δοκιμάζουν τις αδυναμίες [της τουρκικής οικονομίας] που έχουν δημιουργηθεί από τις μεγάλες απαιτήσεις εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας, προσθέτει ο οίκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fitch σημειώνει παράλληλα ότι η λίρα συνεχίζει να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ, επισημαίνοντας ότι η υποχώρηση του νομίσματος αυτό το έτος οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων που περιλαμβάνουν:

-τη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (USD16,4 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2018 από USD8,4 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2017)

-τον πληθωρισμό που παραμένει σε διψήφιο ποσοστό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-και τέλος τις πολιτικές και γεωπολιτικές εντάσεις

Ο οίκος υπενθυμίζει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το επιτόκιο δανεισμό στη διευκόλυνση ρευστότητας κατά 75 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, ωστόσο η λίρα συνέχισε να υποχωρεί μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν και πως ο ίδιος θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής εάν κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου.

Η Fitch σημειώνει ότι η συνέντευξη του προέδρου Ερντογάν στο Bloomberg, όπου δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να αγνοεί τις απόψεις του για τα επιτόκια, υπογραμμίζει τη σημασία των εκλογών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα σύστημα εκτελεστικής προεδρίας, το οποίο εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα του περασμένου έτους.

«Αυτό θα εδραιώσει τη διάβρωση του συστήματος ελέγχων και ισορροπιών που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία και αποτελεί έναν από τους λόγους που υποβαθμίσαμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε ‘BB+’/Stable στις αρχές του 2017», αναφέρει ο οίκος.

Η νομισματική πολιτική στην Τουρκία υπήρξε για πολύ καιρό αντικείμενο πολιτικών περιορισμών, αλλά μια δεδηλωμένη απειλή να περιοριστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αυξάνει τους κινδύνους στο περιβάλλον χάραξης της πολιτικής και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων πολιτικής, όχι μόνο από πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και από την ευρύτερη πίεση στην κεντρική τράπεζα να αποδείξει την ανεξαρτησία της, προσθέτει ο οίκος.

Οι δηλώσεις του προέδρου επίσης αυξάνουν την πιθανότητα η ευρύτερη οικονομική πολιτική και όχι μόνο η νομισματική πολιτική να γίνει λιγότερο προβλέψιμη μετά τις εκλογές, προσθέτει.

Τέλος προειδοποιεί ότι περαιτέρω μείωση της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής θα ασκήσει νέες πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

S&P: Αξιολογεί το αξιόχρεο της Τουρκίας ακόμη χαμηλότερα

Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι Αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την τρέχουσα πίεση στο νόμισμά της και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, ανέφερε και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Ο S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της Τουρκίας ήδη χαμηλότερα από τους δύο άλλους μεγάλους οίκους (τον Moody’s και τον Fitch) στη βαθμίδα ΒΒ- μετά την υποβάθμιση αυτό τον μήνα, αλλά ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αναλυτές της για το αξιόχρεο χωρών, ο Φραν Γκιλ, δήλωσε στο Reuters ότι μπορεί πιθανόν να δράσει πάλι, αν συνεχισθεί η τρέχουσα άτακτη υποχώρηση της αγοράς. Ερωτηθείς, αν ο S&P θα επανεξέταζε τις “σταθερές προοπτικές” που είχε αποδώσει στο τουρκικό αξιόχρεο, όταν έκανε την υποτίμηση, εφόσον δεν υποχωρήσει η πίεση στην αγορά, ο Γκιλ απάντησε “πιθανόν”.

«Η ανησυχία είναι ότι η κατάσταση του ισοζυγίου πληρωμών επιδεινώνεται και αυτό πραγματικά αρχίζει να πλήττει την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά αρκετά γρήγορα, και τις τράπεζες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου δεν περνάνε στις αντλίες της βενζίνης, κάτι που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης μειώνονται, ενώ οι τράπεζες έχουν πάρει πολλά δάνεια σε δολάρια, τα οποία γίνονται πιο ακριβά στην αποπληρωμή τους, καθώς η λίρα κατρακυλά.
«Πολλά θα εξαρτηθούν τελικά από το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα, αν μη τι άλλο», είπε ο Γκιλ.

Η Άγκυρα, πρόσθεσε, έχει ταυτόχρονα κάποια «σημαντικά ‘μαξιλάρια’ και θεωρούμε ότι υπάρχει απολύτως διέξοδος», καλώντας τις Αρχές να αναλάβουν δράση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης