Η δυναμική του δημόσιου χρέους, οι οικονομικές προοπτικές και η πολιτική σκηνή παραμένουν οι τρεις βασικοί παράγοντες για την πιστοληπτική αξιολόγηση στη δυτική Ευρώπη, όπως αναφέρει η Fitch Ratings σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα δημόσια οικονομικά παραμένουν στο επίκεντρο, με την τάση στο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ να παραμένει ο βασικός παράγοντας που αναφέρεται πιο συχνά στις αξιολογήσεις, αναφέρει ο οίκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fitch επισημαίνει ταυτόχρονα ότι περιμένει η βελτιωμένη μακροοικονομική επίδοση της Ευρωζώνης να υποστηρίξει τα δημόσια οικονομικά.

Όσον αφορά την πολιτική κατάσταση, ο οίκος αναφέρει ότι τα πιθανά πολιτικά σοκ σε Γαλλία και Ολλανδία δεν υλοποιήθηκαν, ωστόσο παραμένουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις στην περιοχή.

Όπως αναφέρει, τα ευρωσκεπτιστικά και λαϊκιστικά κόμματα δεν αποτελούν φαινόμενο του παρελθόντος, αλλά συνεχίζουν να γνωρίζουν μεγάλη υποστήριξη και διατηρούν την ικανότητα να διαμορφώσουν την πολιτική ατζέντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οίκος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος σημειώνοντας ότι από τον Απρίλιο οι θετικές παρεμβάσεις στην περιοχή είναι περισσότερες από τις αρνητικές. Συνολικά, έχουν υπάρξει πέντε αλλαγές αξιολογήσεων, τρεις αναβαθμίσεις (Ελλάδα, Ισλανδία και Μάλτα) και δύο υποβαθμίσεις (Ιταλία και Σαν Μαρίνο).

Από τις 22 αξιολογήσεις στη δυτική Ευρώπη, οι 15 έχουν σταθερό outlook και έξι χώρες (Ανδόρρας, Κύπρος, Ελλάδα, Ισλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) έχουν θετικό outlook, κάτι που υποδεικνύει ότι μία αναβάθμιση είναι πιθανή σε ορίζοντα ενός με δύο ετών. Αντίθετά, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αρνητικό outlook, αντανακλώντας την οικονομική και θεσμικό αβεβαιότητα εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για την αποχώρηση από την Ένωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης