Καμπανάκι για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κτυπά η Fitch Ratings επικαλούμενη τον αρνητικό αντίκτυπο από τα μέτρα προστατευτισμού που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στο εμπόριο.

«Ο εμπορικός πόλεμος είναι πλέον πραγματικότητα», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch, Brian Coulton. «Οι τελευταίοι δασμοί των ΗΠΑ σε εισαγωγές 200 δισ. δολ. από την Κίνα θα έχουν ουσιώδη αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη», αναφέρει, ενώ προειδοποιεί πως «οι καθοδικοί κίνδυνοι στις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν επίσης αυξηθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fitch στις τελευταίες της προβλέψεις μειώνει κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες την ανάπτυξη της Κίνας το 2019 στο 6,1%. Υποβάθμισε επίσης κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 στο 3,1%.

Ο οίκος επισημαίνει πάντως ότι παρά τις προσαρμογές αυτές, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ισχυρές, με την παγκόσμια ανάπτυξη να σκαρφαλώνει στο 3,3% αυτό το έτος από 3,2% το 2017, αρκετά πάνω από το ιστορικό μέσο όρο του 2,6%.

Προειδοποιεί ωστόσο, ότι η ανάπτυξη γίνεται λιγότερο ισορροπημένη και λιγότερο συγχρονισμένη. Αυτό επιδεινώνει την απόκλιση στην πορεία της νομισματικής πολιτικής και ενισχύει τη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με φόντο την αναμενόμενη στροφή στην ποσοτική σύσφιξη το επόμενο έτος, το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης σε δολ. ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσει να δημιουργεί πιέσεις στις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές, αναφέρει στην ανάλυση του ο οίκος. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, προειδοποιεί.

Σημειώνει επίσης ότι η δημοσιονομική πολιτική επίσης εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις καθώς στις ΗΠΑ είναι επιθετικά επεκτατική, ενώ στην Ευρωζώνη πολύ πιο ουδέτερη.

Για τις ΗΠΑ ο οίκος υποβάθμισε την πρόβλεψη του στο 2,9% το 2018 από 3% προηγουμένως, ενώ για την Ευρωζώνη στο 2% από 2,3%.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019 θα συνοδεύεται από μια σημαντική μετάβαση στην παγκόσμια νομισματική πολιτική, προσθέτει ο οίκος.

Η Fitch πλέον περιμένει τα συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία των μεγάλων κεντρικών τραπεζών (Fed, ECB, BOJ και BOE) από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης να μειωθούν το 2019.

«Με τις τέσσερις κεντρικές τράπεζες να έχουν αγοράσει πάνω από $1 τρισ. το έτος κατά μέσο όρο από το 2009 στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, η προοπτική να υποχωρήσει η ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων και αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές», σημειώνει ο Coulton.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης