Το νέο δημοσιονομικό πακέτο  της Ελλάδας αυξάνει την αβεβαιότητα για τη μεσοπρόθεσμη στάση πολιτικής της χώρας και αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές  της χώρας, αναφέρει σε ανάλυση της η Fitch Ratings.

Ο οίκος σημειώνει στην ανάλυση του τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, η αξία των εν λόγω μέτρων ενδεχομένως να φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) το 2019 και 3,4 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ενδεχομένως να μπει στο τραπέζι αργότερα φέτος, πιθανότατα μετά τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν έως τις 20 Οκτωβρίου, αναφέρει η Fitch και προσθέτει: θα περιλαμβάνει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020.

Η ανακοίνωση των νέων πακέτων έρχεται ενόψει των τοπικών/ περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, σημειώνει ο οίκος.

«Θεωρούμε ότι αποτελούν -τουλάχιστον εν μέρει- μια προσπάθεια της κυβέρνησης του Σύριζα να ενισχύσει τη δημοτικότητα της μετά από τρία χρόνια δημοσιονομικής σύσφιξης. Κατά πόσο το πακέτο θα οδηγήσει σε μια ριζική αλλαγή της δημοσιονομικής στάσης θα εξαρτηθεί μερικώς από το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές και επίσης από τη σύνθεση του κοινοβουλίου στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχαμε υποθέσει ότι μια μερική αναστροφή της πολιτικής ήταν πιθανή στο πλαίσιο του διαλόγου της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Πράγματι, ο προϋπολογισμός του 2019 είχε ήδη αναστρέψει μερικώς ορισμένα μέτρα του προγράμματος, περιλαμβανόμενων των περικοπών των συντάξεων, με την έγκριση των πιστωτών. Ωστόσο, η νέα ανακοίνωση αντιπροσωπεύει μια μεγαλύτερη, ταχύτερη αναστροφή από το αναμενόμενο».

«διαίτερα, η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολο για τις μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις να εξισορροπήσουν το δημοσιονομικό μίγμα πολιτικής χωρίς να παρεμποδίζουν τη δέσμευση στους δημοσιονομικούς στόχους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης