Το να αυστηροποιεί και να εξειδικεύει κάποιος δημόσιος φορέας τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός διαγωνισμού σε γενικές γραμμές φαίνεται «νόμιμο και ηθικό».

Διασφαλίζει, θα πει κανείς, μέσω των όρων συμμετοχής στην απαραίτητη πλειοδοτική διαδικασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξασφάλιση ότι η σύμβαση που θα υπογραφεί θα εκτελεστεί στο σύνολό της.
Κι όμως…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το να περιορίζεις από την προκήρυξη, ακόμη, όσους δικαιούνται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό προκαλεί ερωτηματικά. Το να τους περιορίζεις, όμως, σε τέτοιο βαθμό που θα μπορεί να συμμετάσχει ο εξής… ένας, μπορεί να χαρακτηρίσει τις διατάξεις ως φωτογραφικές.

Διατάξεις δηλαδή, που «κουμπώνουν» σε έναν, μετά βίας δύο υποψηφίους μισθωτές και βάζουν στέρεα ερωτηματικά προσυμφωνημένης πράξης.

Μια τέτοια περίπτωση καταγράφει το ρεπορτάζ του zougla.gr, που αφορά την εκμίσθωση-παραχώρηση ακινήτου του ΕΦΚΑ για 30 χρόνια με δικαίωμα παράτασης έως και τα 40.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΕΦΚΑ, λοιπόν, αποφασίζει και συντάσσει τους όρους του διαγωνισμού με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ταμείου.

Και ποιοι μένουν για να καταθέσουν κλειστές δεσμευτικές προσφορές για το ακίνητο του ΕΦΚΑ, που προορίζεται αποκλειστικά και μόνον για τουριστική χρήση;Αποφασίζει εκ των προτέρων ότι το ακίνητο θα γίνει ξενοδοχείο και μάλιστα Boutique Hotel πέντε αστέρων. Οποιαδήποτε άλλη χρήση ή πρόταση αποκλείεται…

Το ακίνητο των 1.600 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται στο Κολωνάκι, στον αριθμό επτά της οδού Ζαλοκώστα. Φιλέτο δηλαδή.

Βεβαίως, ο ΕΦΚΑ, μέσω της Επιτροπής Διεξαγωγής Διαγωνισμού, που έχει ορίσει να παραλάβει και να αξιολογήσει τις κλειστές δεσμευτικές προσφορές προσδιορίζει την ελάχιστη επένδυση στα 1.920.000 ευρώ και το ελάχιστο ενοίκιο στα 17 χιλιάδες ευρώ τον μήνα.

Το ακίνητο της οδού Ζαλοκώστα:

Το ακίνητο των 1600 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται στο Κολωνάκι, στον αριθμό επτά της οδού Ζαλοκώστα

O ΕΦΚΑ, μέσω της Επιτροπής Διεξαγωγής Διαγωνισμού, που έχει ορίσει να παραλάβει και να αξιολογήσει τις κλειστές δεσμευτικές προσφορές προσδιορίζει το ελάχιστο αποδεκτό τίμημα στα 1.920.000 ευρώ ή 17 χιλιάδες ευρώ τον μήνα.

Προφανώς και την επένδυση ανακαίνισης του κτηρίου και μετατροπής του σε λειτουργικό ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών θα κάνει ο μισθωτής-επενδυτής.

Κι εδώ αρχίζει ο «χορός αποκλεισμού» των περισσοτέρων ενδιαφερομένων.


Στο Κεφάλαιο 6 του Τεύχους Πλειοδοτικού Διαγωνισμού αναφέρονται τα κριτήρια δικαιώματος συμμετοχής.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η επιτροπή του ΕΦΚΑ «ο υποψήφιος θα πρέπει, είτε:

να είναι ο ίδιος, ως νομικό πρόσωπο που συμμετέχει αυτοτελώς, Διαχειριστής ξενοδοχείου (hotel operator) με τεκμηριωμένη εμπειρία κατά τα πέντε τελευταία έτη συνεχώς στη λειτουργία και διαχείριση τουλάχιστον μιας ξενοδοχειακής υποδομής κατηγορίας πέντε(5) αστέρων και άνω(!), δυναμικότητας άνω των 150 δωματίων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό».

Με το σημείο αυτό εξαιρούνται αυτόματα τα 3/4 των οποιονδήποτε ενδιαφερομένων.

Βεβαίως ακριβώς από κάτω δίδεται η δυνατότητα ο υποψήφιος επενδυτής να έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με νομικό πρόσωπο (εταιρεία), που να πληροί τους παραπάνω όρους.

Και στην περίπτωση αυτή όμως μπαίνει «κόφτης», αφού η «κοινοπραξία» θα πρέπει να εμφανίζει συνολικό κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ από ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων αστέρων και άνω.

Νέοι αποκλεισμοί υποψηφίων λοιπόν.

Και προχωράμε στο μετοχικό κεφάλαιο.

Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει «κατά τον ΕΦΚΑ» σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων τελευταίας διαχειριστικής χρήσης τουλάχιστον δέκα εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα σημειώνει η Επιτροπή…

Πάνε και οι υπόλοιποι εν δυνάμει υποψήφιοι.

Και ποιοι μένουν για να καταθέσουν κλειστές δεσμευτικές προσφορές για το ακίνητο του ΕΦΚΑ, που προορίζεται αποκλειστικά και μόνον για τουριστική χρήση;

Το πολύ μία, δύο ελληνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες και ορισμένες πολύ μεγάλες του εξωτερικού.

Δείτε όσα αναφέρει το Κεφάλαιο 6 του Τεύχους Πλειοδοτικού Διαγωνισμού:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης