Στις δύο χρονικές περιόδους που η Ευρωζώνη ήρθε κοντά στο ενδεχόμενο ενός Grexit ανατρέχει ο απερχόμενος επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Οι FT σημειώνουν αρχικά ότι η επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αργότερα αυτόν τον μήνα, θα είναι η αρχή μίας νέας εποχής, καθώς θα είναι η πρώτη συνάντηση εδώ και έξι χρόνια που δεν θα έχει προετοιμαστεί από τον Τόμας Βίζερ. Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Βίζερ αποτέλεσε μία από τις πρωταγωνιστικές φιγούρες στον αγώνα της Ευρώπης για τη διάσωση του κοινού νομίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κρίση του 2015, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής αβύσσου, μοιάζει μακρινή», ωστόσο η συνέντευξη του απερχόμενου επικεφαλής του ΕWG «υπενθυμίζει πόσο κοντά στο Grexit ήρθε η Ευρώπη» αναφέρουν οι FT.

Ειδικότερα, ο κ. Βίζερ σημειώνει ότι ήδη το 2012 υπήρξαν μερικοί υπουργοί που ήταν πεπεισμένοι ότι θα ήταν καλύτερα αν οι δρόμοι Ελλάδας και Ευρωζώνης χώριζαν, αναφερόμενος εμμέσως στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κι ενώ η Ευρωζώνη «φλέρταρε» με το Grexit το 2012, ήρθε «πολύ πιο κοντά» στο ενδεχόμενο αυτό το 2015, στη διάρκεια των βασανιστικών διαπραγματεύσεων με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρατηρούν οι FT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Βίζερ, οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών περιόδων ήταν ότι το 2012 οι κίνδυνοι μετάδοσης του Grexit για τις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν πολύ μεγαλύτεροι και ότι το 2015 δεν ήταν καθόλου σαφές ότι η ίδια η Ελλάδα ήθελε να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης