Σε πέντε τεστ που θα κρίνουν αν η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης θα είναι τόσο απρόσκοπτη όσο ελπίζουν οι πολιτικοί της αναφέρεται δημοσίευμα των «Financial Times».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο αφορά στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, το οποίο έχει μειωθεί πολύ, με την απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων να είναι χαμηλότερη από την απόδοση των αντίστοιχων τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου αυτόν τον μήνα. Αν και αυτή δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη άμεση σύγκριση, «αποτελεί ωστόσο μία εντυπωσιακή απεικόνιση της έκτασης στην οποία έχει μειωθεί η νευρικότητα της αγοράς σχετικά με την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο αφορά στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο δεν σημείωσε περαιτέρω άνοδο μετά το ράλι που έκανε το περασμένο καλοκαίρι, παρά τα κέρδη που κατέγραψαν άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Τα δημοσιεύματα επενδυτών από ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών που συρρέουν στην Αθήνα για την αγορά περιουσιακών στοιχείων σε χαμηλές τιμές αποτελούν μία πρώτη ένδειξη ότι οι επενδύσεις επανέρχονται στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη σημαντική επίδραση στις εισηγμένες εταιρείες.

Είναι πλέον κρίσιμο το ελληνικό Χρηματιστήριο να «κάνει» μια ισχυρά ανοδική κίνηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τρίτο αφορά στην άντληση κεφαλαίων που σχεδιάζει η Ελλάδα εφέτος με εκδόσεις ομολόγων. Το 2018 λήγουν ελληνικοί κρατικοί τίτλοι αξίας άνω των 16 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά σε βραχυπρόθεσμους τίτλους που ανανεώνονται.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα άντλησε με την επιτυχή επάνοδό της στις αγορές νέα κεφάλαια 3 δισ. ευρώ, αν και μεγάλο μέρος τους αφορούσε στην ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Προχώρησε, επίσης, στην ανταλλαγή ομολόγων, ύψους 30 δισ. ευρώ, σε πέντε νέους τίτλους, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τη ρευστότητα των συναλλαγών. Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να συζητήσουν τώρα αν θα δώσουν στην Ελλάδα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους – ένα κρίσιμο θέμα που το ΔΝΤ θέλει να έχει αντιμετωπισθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Το τέταρτο είναι ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους κατέχονται από χώρες της Ευρωζώνης – περιλαμβανομένων των δύο ταμείων διάσωσης της ζώνης του ευρώ.

FT: Η ελληνική οικονομία έχει ακόμη μακρύ δρόμο για την πραγματική λύση της κρίσης χρέους της

Αν και η Ελλάδα επιχειρεί τώρα να αυξήσει τη ρευστότητα του χρέους της με την ενοποίηση υφιστάμενων ομολόγων και τις σχεδιαζόμενες νέες εκδόσεις εφέτος, η έκτασή τους επισκιάζεται από τα ποσά που κατέχουν οι (επίσημοι) πιστωτές της που δεν διαπραγματεύονται το χρέος της, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το πέμπτο αφορά στην πορεία του χρέους της χώρας.

Αν και η οικονομία της έχει επανέλθει στην ανάπτυξη, το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο έτος στο 184%, σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ.

Έπειτα από μία δεκαετία αναταραχής, η ελληνική οικονομία έχει ακόμη μακρύ δρόμο για την πραγματική λύση της κρίσης χρέους της, επισημαίνει το άρθρο των «Financial Times».

Διαβάστε επίσης:

Πηγές: ΑΠΕ, FT

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης