Γ. Σταθάκης: Η BlackRock θα προχωρήσει την μεγάλη επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017, 15:42
Γ. Σταθάκης: Η BlackRock θα προχωρήσει την μεγάλη επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος
Την αισιοδοξία ότι θα κλείσει με θετικό τρόπο η συμφωνία με την BlackRock για την επένδυση της στην Ακαδημία Πλάτωνος εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης,

Ο κ. Σταθάκης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στο πλαίσιο επεξεργασίας σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε πως «ήταν μια τραγωδία η Ακαδημία Πλάτωνος, η σημερινή κυβέρνηση την προχώρησε».

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα βήματα που έκανε η σημερινή κυβέρνηση λέγοντας:

«Φτιάξαμε ένα Προεδρικό Διάταγμα βάσει της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ναι αυτού του μισητού που λένε ότι έγινε εμπόδιο στις επενδύσεις κι αυτό πέρασε από ΚΥΣΟΙΠ και είναι έτοιμο να πάει για έγκριση ώστε να αδειοδοτηθεί το έργο με κανόνες συμβατούς με τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Το σημείο – κλειδί κατά τον υπουργό είναι ότι πρώτα θα υπογραφεί ένα σύμφωνο συνεργασίας με τον επενδυτή που θα δεσμεύει την εταιρεία σε τρία αντισταθμιστικά οφέλη:
α) Ο επενδυτής θα πληρώσει την απαλλοτρίωση του χώρου υπέρ του Δημοσίου (εκτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ),
β) θα αναδείξει με δικές του δαπάνες τον αρχαιολογικό χώρο και
γ) θα αναδείξει τον χώρο πρασίνου.

«Υπάρχουν ακόμη μερικά νομικά θέματα, θέλουμε το έργο να είναι 100% κατοχυρωμένο στο ΣτΕ. Η εταιρεία είναι σε διάλογο κι απ’ όσο ξέρω δεν έχει βγάλει καμιά ανακοίνωση" τόνισε ο κ. Σταθάκης. "Το τοπίο είναι καθαρό και είμαστε σε τελική συζήτηση για να υπογράψουμε το σύμφωνο συνεργασίας που θα είναι υπέρ του Δημοσίου και με θετικά αντισταθμιστικά οφέλη».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017, 15:44