Οι υπουργοί Γεωργίας και Τροφίμων της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν την Τρίτη, συμφώνησαν ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού δεν θα πρέπει να διαταράξουν την παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού σε τρόφιμα.

Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση έγινε καθώς τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων σε όλον τον κόσμο επιβραδύνουν τις αλυσίδες ανεφοδιασμού, με αποτέλεσμα ορισμένοι παραγωγοί να αδυνατούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές και τις μεγάλες χώρες να περιορίζουν τις εξαγωγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συμφωνούμε ότι τα έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο της πανδημίας του Covid-19 πρέπει να είναι στοχευμένα, αναλογικά, διαφανή και προσωρινά και να μην δημιουργούν αχρείαστα εμπόδια στο εμπόριο ή να διαταράσσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού σε τρόφιμα και να είναι σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Μαρί Πανγκέστου, προειδοποίησε τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη αυτή να μην θέτουν φραγμούς στις εισαγωγές και απαγορεύσεις τις εξαγωγές, προτρέποντας αντιθέτως να υπάρξει παγκόσμια συνεργασία για να αποτραπεί μια διατροφική κρίση.

Οι υπουργοί ανέφεραν ότι θα είναι σε επιφυλακή για την πιθανότητα να εφαρμοστούν μέτρα που θα οδηγούν σε μεγάλες διακυμάνσεις τιμών στις αγορές ή που θα απειλούν τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα. Προειδοποίησαν επίσης να μην γίνεται σπατάλη τροφίμων, γιατί κάτι τέτοιο θα ενέτεινε τη διατροφική ανασφάλεια και τις οικονομικές απώλειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απαγόρευση μετακινήσεων έπληξε σκληρά ορισμένους αγρότες, καθώς η ζήτηση από εστιατόρια και άλλους αγοραστές μηδενίστηκε. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι οικονομικά προσφορότερο για τους παραγωγούς να πετούν τα τρόφιμα στις χωματερές παρά να πληρώνουν εργατικά χέρια για να τα μαζέψουν από τα χωράφια και κατόπιν να τα μεταφέρουν μακριά για να τα πουλήσουν.

«Η κρίση του κορωνοϊού ήταν ένα καμπανάκι αφύπνισης για όλον τον κόσμο. Η κοινή δράση και η αλληλεγγύη είναι αυτά που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή», δήλωσε στη σύνοδο η υφυπουργός Διατροφικής Ασφάλειας των ΗΑΕ Μαριάμ μπιντ Μοχάμεντ Αλμχέιρι, επισημαίνοντας ότι παρατηρούνται «σοβαρές διαταράξεις» στις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Υδάτων και Γεωργίας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλραχμάν αλ Φάντλι είπε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με άλλα κράτη και οργανισμούς για να διασφαλίσει ότι οι αλυσίδες ανεφοδιασμού θα αντέξουν καθώς η μάχη κατά του Covid-19 συνεχίζεται.

Οι χώρες του Κόλπου για να καλύψουν τις ανάγκες τους εξαρτώνται κατά 80-90% από τις εισαγωγές τροφίμων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης