Γαλλία: Κατά 6% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το α' τρίμηνο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020, 10:22
Γαλλία: Κατά 6% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το α' τρίμηνο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα

Η γαλλική οικονομία πιθανόν συρρικνώθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, καθώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν σε όλη τη χώρα έπληξαν μεγάλα τμήματα της οικονομίας, όπως εκτίμησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Το ποσοστό αυτό θα είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση σε τριμηνιαία βάση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεπερνώντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του -5,3% το δεύτερο τρίμηνο του 1968, όταν η Γαλλία βρισκόταν στη δίνη κοινωνικών αναταραχών, μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων και γενικών απεργιών.

Στη Γαλλία έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις από τις 17 Μαρτίου, ένα μέτρο που επίσημα λήγει στις 15 Απριλίου, αν και η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο.

Σε μία εβδομάδα μέτρων περιορισμού τον Μάρτιο, η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε περίπου κατά το ένα τρίτο, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα σε ανάλυσή της για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας, κάθε δύο εβδομάδες κατά τις οποίες η χώρα περνά σε καθεστώς lockdown μπορεί να μειωθεί η ετήσια οικονομική δραστηριότητα κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, όπως εκτίμησε η Τράπεζα της Γαλλίας - εκτίμηση που συμβαδίζει με τις προβλέψεις της στατιστικής υπηρεσίας INSEE και ανεξάρτητων ινστιτούτων.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020, 10:32