Οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι θα κάνουν πιο αυστηρούς τους κανόνες για τα κεφάλαια των τραπεζών, προκειμένου να μετριάσουν τους κινδύνους από μια μελλοντική πιστωτική κρίση, σε μια πρόωρη ένδειξη των πιο αυστηρών συνθηκών δανεισμού που κάνουν την εμφάνισή τους σε όλη την Ευρώπη.

Το ανώτατο συμβούλιο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τη Γαλλία –το οποίο συγκεντρώνει τις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές και της αγοράς, τη γαλλική κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών- δήλωσε ότι θα εφαρμόσει ένα “αντίκυκλικό” κεφαλαιακό “μαξιλάρι” για να υποχρεώσει τις τράπεζες να διακρατούν κεφάλαια αντίστοιχα με το 0,25% των γαλλικών assets σταθμισμένου ρίσκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ξένες τράπεζες επίσης θα είναι υποχρεωμένες να κρατούν ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι αντίστοιχο με το 0,25% των assets τους στη Γαλλία.

Σκοπός των “μαξιλαριών” αυτών, που σχεδιάστηκαν μετά τη διεθνή κρίση, είναι να υποχρεώσει τις τράπεζες να συγκεντρώσουν πρόσθετο κεφάλαιο όταν η οικονομία είναι ισχυρή, καθιστώντας τις πιο ανθεκτικές σε περιόδους πιέσεων.

Οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις γαλλικές τράπεζες έρχονται καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη και πιθανώς θα εκπονήσει σχέδια για την απόσυρση των έκτακτων μέτρων τόνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης