Νέες μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, 15:03
Νέες μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

Ο Πύργος του Άιφελ κλειστός, μέσα συγκοινωνίας σε υπολειτουργία, απεργίες των δικηγόρων, της μέσης εκπαίδευσης, των διυλιστηρίων... η Γαλλία ζει σήμερα ακόμη μία ημέρα κινητοποιήσεων σε εθνική κλίμακα κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, την τέταρτη από την έναρξη του μπρα-ντε-φέρ με την κυβέρνηση εδώ και περισσότερο από έναν μήνα.

«Σήμερα θα πραγματοποιηθούν 216 διαδηλώσεις στη Γαλλία, ποτέ δεν έχουν γίνει τόσες» επεσήμανε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινές στο δίκτυο Europe1, κάνοντας λόγο για έναν «δίκαιο αγώνα» κατά μίας «κακής μεταρρύθμισης».

Το σχέδιο της εμβληματικής μεταρρύθμισης της θητείας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός οικουμενικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα των 42 ειδικών καθεστώτων.

Προβλέπει τη σταδιακή μετακίνηση του ορίου ηλικίας στα 64 χρόνια μέχρι το 2027, όριο που θα συνδέεται με οικονομικά κίνητρα για τους Γάλλους που θα εργάζονται πέραν του συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας (στα 62 έτη σήμερα).

Στις 5 Δεκεμβρίου, την πρώτη ημέρα του απεργιακού κινήματος, 806.000 έως 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Γαλλία, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούσε απεργία στις συγκοινωνίες της περιφέρειας της πρωτεύουσας και στους σιδηροδρόμους, η οποία έκτοτε συνεχίζεται. Ακολούθησαν ακόμη δύο ημέρες εθνικής κινητοποίησης, στις 10 και 17 Δεκεμβρίου, με μικρότερη ωστόσο συμμετοχή.

Η CGT και η Force Ouvriere, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, απαιτούν την απόσυρση της μεταρρύθμισης πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ενώ η CFDT, που υποστηρίζει τη γενική αρχή της μεταρρύθμισης των συντάξεων, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τη σταδιακή μετάθεση του ορίου ηλικίας και τη σύνδεσή του με οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα.

Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης ως προς ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες και τις προτάσεις της για διαπραγματεύσεις, τα συνδικάτα παραμένουν αμετακίνητα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η υποστήριξη προς την απεργία έχει περιορισθεί μετά την περίοδο των γιορτών, αλλά παραμένει ισχυρή, με 44% (Ifop) έως 60% (Harris Interactive).

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο στις 24 Ιανουαρίου και στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 17 Φεβρουαρίου. Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα επιτρέψει την υιοθέτησή του σε πρώτη ανάγνωση στις αρχές Μαρτίου, πριν από την κατάθεσή του στη Γερουσία.

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, 15:21