Γερμανοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε πρώην υπάλληλο της χημικής βιομηχανίας Lanxess, κινεζικής καταγωγής, για κλοπή εμπορικών μυστικών προκειμένου να δημιουργηθεί ανάλογης τεχνολογίας χημικός αντιδραστήρας στην Κίνα.

Η υπόθεση, την οποία αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, υπογραμμίζει τους φόβους Γερμανών αξιωματούχων για την έκταση που έχει λάβει η κινεζική βιομηχανική κατασκοπεία στη Γερμανία, “ατμομηχανή” της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εισαγγελείς της Κολωνίας, όπου βρίσκεται και η έδρα της επιχείρησης, απήγγειλαν τις κατηγορίες τον Ιούνιο, επί τη βάσει αναφοράς που είχαν λάβει πριν από περίπου δύο χρόνια.

Ενώ δεν είναι σπάνιο γερμανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα να συλλαμβάνουν υπαλλήλους τους να προσπαθούν να υποκλέψουν τεχνολογικά μυστικά για τη δημιουργία ανάλογων κινεζικών μονάδων, είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που κάτι τέτοιο συμβαίνει στο ίδιο το γερμανικό έδαφος.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BfV προειδοποίησε σε έκθεσή της τον Ιούλιο ότι η Κίνα θα εντείνει τις προσπάθειες υποκλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας ώστε να καταστεί εξαγωγέας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, συμπληρώνοντας ότι είναι δύσκολο να γίνει διάκριση – στην κινεζική περίπτωση – μεταξύ κρατικής και βιομηχανικής κατασκοπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός του 48χρονου μηχανικού, ένας 40χρονος Γερμανός συνένοχός του, ο οποίος λάμβανε μέσω e-mail τα στοιχεία κατηγορείται επίσης στην υπόθεση.

Εάν καταδικαστούν, οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως τεσσάρων ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης