Η αγορά εργασίας της Γερμανίας έχει καταστεί θεμέλιο ενός κύκλου ανάπτυξης που οδηγείται από την κατανάλωση, που βρίσκεται αισίως στο δέκατο έτος της. Η αγορά εργασίας μέχρι στιγμής παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητη από την οικονομική επιβράδυνση, η οποία οφείλεται στην ύφεση στον τομέα της μεταποίησης.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 3,5% τον Ιούνιο έπειτα από αναθεωρημένη πτώση 1,7% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2006 και διέψευσε άνετα μια πρόβλεψη του Reuters ύψους 0,5%.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,2% σε ετήσια βάση, σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με τα στοιχεία, λόγω της απότομης αύξησης του λιανικού εμπορίου στο διαδίκτυο.

Τα στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις έρχονται ύστερα από έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με την οποία το ηθικό των καταναλωτών επιδεινώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια παγκόσμια οικονομική ύφεση, οι εμπορικές διαμάχες και η αβεβαιότητα του Brexit τροφοδότησαν τους φόβους των ανθρώπων ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά και το εισόδημά τους.

Αλλά η τελευταία έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας έδειξε ότι τέτοιοι φόβοι είναι αδικαιολόγητοι, τουλάχιστον για τώρα. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε μόνο κατά 1.000 στα 2,283 εκατ. σε εποχικά διορθωμένους όρους. Η συναινετική πρόβλεψη του Reuters ήταν για αύξηση 2.000.

Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5,0%, λίγο πάνω από το χαμηλό-ρεκόρ 4,9% που επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτό το έτος.

«Η ανεργία και η υποαπασχόληση αυξήθηκαν τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της έναρξης του καλοκαιριού» δήλωσε ο Daniel Terzenbach, ανώτερος υπάλληλος στο Γραφείο Εργασίας.

Ο Terzenbach πρόσθεσε ότι η ζήτηση, από εταιρείες, για νέους εργαζομένους μειωνόταν μόνο ελαφρώς και η απασχόληση εξακολούθησε να αυξάνεται, αν και λιγότερο δυναμικά από όσο πρόσφατα.

Παρ’ όλα αυτά, η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας αναμένεται ευρέως να παραμείνει στάσιμη ή ακόμα και να συρρικνωθεί τους επόμενους μήνες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης