Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν και η ανάκαμψή της θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος, μόλις μπορέσει να ανοίξει ξανά η οικονομία μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τις νέες εξαμηνιαίες προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Bundesbank προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί φέτος 5,5% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 7,1%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης για το επόμενο έτος αναμένεται τώρα στο 3%, λίγο χαμηλότερος από το 3,2% της πρόβλεψης του Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι προβλέψεις μας αναμένουν μία ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ μετά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021» δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν. «Αναμένουμε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν σταδιακά την άνοιξη του 2021 χάρη στην ιατρική πρόοδο και τις νέες ευκαιρίες για κατανάλωση».

Η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί, μετά και το 2022 η ανάπτυξη μπορεί να φθάσει το 4,5%, περισσότερο από το 3,8% της προηγούμενης πρόβλεψης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενέκρινε χθες ένα νέο πακέτο στήριξης, αναφέροντας ότι το 2021 θα παραμείνει δύσκολο και προβλέποντας ωστόσο ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επαρκή επίπεδα ανοσίας αγέλης έως το τέλος του έτους. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναμένεται να επιταχυνθεί γρήγορα το επόμενο έτος, κυρίως λόγω της λήξης μίας προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης