Γερμανία: Νόμιμη έκρινε την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση το Συνταγματικό Δικαστήριο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019, 12:39
Γερμανία: Νόμιμη έκρινε την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση το Συνταγματικό Δικαστήριο

Νόμιμη έκρινε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, απορρίπτοντας σχετική προσφυγή που είχε υποβληθεί εναντίον της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρωζώνη δεν παραβιάζει το γερμανικό Σύνταγμα, ζητεί ωστόσο ταυτόχρονα την αυστηρή τήρηση των κανόνων.

Η Ομάδα «Europolis», υπό τον οικονομολόγο Μάρκους Κέρμπερ, είχε προσφύγει στο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι λόγω της τραπεζικής ένωσης η Γερμανία αναλαμβάνει εξαιρετικά υψηλό οικονομικό ρίσκο και παραχωρεί σημαντικές εξουσίες, για τη μεταβίβαση των οποίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει επαρκής νομική βάση.

Ο κίνδυνος θεωρείται από τους ενάγοντες ανεξέλεγκτος και μπορεί τελικά να οδηγήσει στην επιβάρυνση του Γερμανού φορολογουμένου για τις προβληματικές τράπεζες της νότιας Ευρώπης.

Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της, όπως κατέθεσε και στο Δικαστήριο, θεωρεί την τραπεζική ένωση όχι μόνο σύμφωνη με το Σύνταγμα, αλλά και απαραίτητη ώστε να μπορεί να αποτραπεί η πιθανότητα εξέλιξης ενός τοπικού ζητήματος σε πρόβλημα σταθερότητας για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση ελέγχει 114 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων 19 στη Γερμανία. Για τα 1.400 «λιγότερο σημαντικά» γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν υπεύθυνοι η Bundesbank και το Υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα το απόγευμα το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει ακόμη το ζήτημα της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, για την οποία οι δικαστές είχαν εκφράσει επιφυλάξεις αρχικά το 2017, με κεντρικό ερώτημα το εάν το πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημοσίου τομέα (PSPP - public sector purchase programme) συνιστά άσκηση οικονομικής πολιτικής και χρηματοδότηση κρατών. Και οι δύο πρακτικές απαγορεύονται για την ΕΚΤ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019, 12:39