Η Γερμανία θα λάβει δάνεια και θα χρηματοδοτήσει μια «οικονομική αμυντική ασπίδα» ύψους έως και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών ενέργειας, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Το μέτρο κρίνεται απαραίτητο «για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πρέπει να μειώσουν περαιτέρω την κατανάλωση φυσικού αερίου καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε στην Ευρώπη κινδυνεύει να εξελιχθεί σε οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση», είπε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία συμφώνησε να μην επιβάλει τελικά την έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου (2,4 λεπτά/kWh), αλλά να θέσει ανώτατη τιμή για τους καταναλωτές, δίνοντας έτσι τέλος στην ενδοκυβερνητική διαμάχη που είχε ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται τη μελέτη του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ» για λογαριασμό της κυβέρνησης, το «φρένο τιμής αερίου» θα κοστίσει μεταξύ 15,6 και 36,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ η Handelsblatt ανέφερε ότι θα διατεθούν συνολικά περίπου 150-200 δισεκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κεφάλαια θα αποδεσμευθούν από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης