Περισσότερο από το αναμενόμενο βελτιώθηκε το κλίμα μεταξύ των Γερμανών επενδυτών τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο ZEW, χάρη στην πιθανή καθυστέρηση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Η πιθανή καθυστέρηση στη διαδικασία του Brexit καθώς και οι νέες ελπίδες για μια συμφωνία επί της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ φαίνεται να έδωσαν ώθηση στην αισιοδοξία μεταξύ των ειδικών των χρηματοπιστωτικών αγορών», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του ZEW Άχιμ Βάμπαχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ίσως επίσης να συνέβαλε και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις -3,6 μονάδες από τις -13,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -11,0 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 11,1 από τις 15,0 τον προηγούμενο μήνα. Οι αγορές ανέμεναν να υποχωρήσει στις 11,7.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καλύτερη της αναμενόμενης τιμής για τον δείκτη ZEW έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά πρόσφατων στοιχείων για τη γερμανική οικονομία, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, που έμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του τελευταίου έτους, γλιτώνοντας οριακά την ύφεση.

«Ωστόσο, ο δείκτης ZEW για το Οικονομικό Κλίμα στη Γερμανία καταδεικνύει σχετικά αδύναμη ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019», πρόσθεσε ο Βάμπαχ.

Τα στοιχεια που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτόn τον μήνα έδειξαν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση σε επτά μήνες τον Ιανουάριο, μια ένδειξη για υποτονικό ξεκίνημα της οικονομίας το 2019.

Πολλές από τις επιχειρήσεις της χώρας που παραδοσιακά έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό έχουν πληγεί από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις εμπορικές διαμάχες που πυροδότησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Κινδυνεύουν επίσης να πληγούν στην περίπτωση άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Επιτροπή συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης αναθεώρησε σήμερα πτωτικά την πρόβλεψη για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,8% και προειδοποίησε ότι παραμένουν υψηλοί οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τις εμπορικές διαμάχες και τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνσης στην Κίνα.

Ο Κριστόφ Σμιντ, ένας από τους συμβούλους, δήλωσε: «Η γερμανική οικονομική άνθηση τελείωσε, αλλά δεν αναμένεται αυτή τη στιγμή ύφεση χάρη στην ισχυρή εγχώρια οικονομία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης