Γερμανία: Πτώση για έκτο συνεχή μήνα κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo τον Φεβρουάριο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019, 13:07
Γερμανία: Πτώση για έκτο συνεχή μήνα κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo τον Φεβρουάριο
Πτώση για έκτο συνεχή μήνα κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, τον οποίο καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, γεγονός που αποτυπώνει τις ανησυχίες μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων για τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε στις 98,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 99,0 μονάδες.

«Η γερμανική οικονομία παραμένει αδύναμη» δήλωσε ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ σε ανακοίνωση.
Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία, που βασίζεται ιδιαίτερα στις εξαγωγές, έχουν σκιαστεί από τις εμπορικές προστριβές και τον κίνδυνο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο μήνα χωρίς μια συμφωνία.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η πτωτική πορεία του δείκτη Ifo υποδηλώνει ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να ανησυχούν ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να υποστεί περισσότερη ζημιά εάν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να επιλύσουν τις εμπορικές διαμάχες με την Κίνα και την Ε.Ε.

Ιδιαίτερη ανησυχία στις γερμανικές επιχειρήσεις προκαλεί η απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε αυτοκίνητα και εξαρτήματα οχημάτων που εισάγονται από την Ε.Ε., κάτι που θα έπληττε ιδιαίτερα την τεράστια αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας.

«Όσο πλησιάζουμε στο Brexit και την απόφαση για τους αμερικανικούς δασμούς για τα αυτοκίνητα, τόσο περισσότερο αυτά τα θέματα θα βαρύνουν στην εμπιστοσύνη των εταιρειών» δήλωσε ο Αντρέας Σόιρλε της DekaBank. «Τα μικρά κύματα μεγαλώνουν. Σε αυτήν τη θαλασσοταραχή, οι εταιρείες μαζεύουν τα πανιά τους».

Η φάση αδυναμίας της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί, δήλωσε σήμερα οικονομολόγος του ινστιτούτου, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει φύγει από το τραπέζι ένα σκληρό Brexit και στην περίπτωση που ο Τραμπ επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς, αυτό θα πλήξει τις προσδοκίες για τις εξαγωγές.

«Υπήρχε η ελπίδα ότι η αδύναμη περίοδος που βιώσαμε το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ήταν μόνο προσωρινή, αλλά φαίνεται ότι θα συνεχιστεί» δήλωσε ο Κλάους Βολράμπε, οικονομολόγος του Ifo.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019, 13:09