Γερμανία: Συνεχίζονται οι αντιφατικές αντιδράσεις για την αύξηση των ενοικίων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 12:54
Γερμανία: Συνεχίζονται οι αντιφατικές αντιδράσεις για την αύξηση των ενοικίων

«Οι απαλλοτριώσεις (των ομίλων ακινήτων) είναι σοσιαλιστικές ιδέες, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την αστική δημοκρατία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Münchner Merkur».

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Ραλφ Στέγκνερ δήλωσε στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου «Redaktionsnetzwerk Deutschland» ότι «πρόκειται για μερικώς εγκληματική συμπεριφορά (των ομίλων που αυξάνουν τα ενοίκια), γίνεται εκμετάλλευση της ανάγκης για εξεύρεση κατοικίας (εκ μέρους τους)».

Το κράτος πρέπει να αποδείξει πως είναι ικανό να δράσει, τόνισε, σε αντίθεση με την πρόεδρο του κόμματός του, η οποία χθες απέκλεισε τις απαλλοτριώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γερμανία διαδηλώσεις κατά της αύξησης των ενοικίων, στις οποίες έλαβαν μέρος δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Οι οργανωτές των διαδηλώσεων επικαλούνται το άρθρο 15 του γερμανικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την -υπό προϋποθέσεις- μεταβίβαση ακινήτων στο Δημόσιο έναντι αποζημιώσεως. Αυτό αφορά κυρίως όμιλο του Βερολίνου, στην κατοχή του οποίου βρίσκονται 112.00 κατοικίες. Η αποζημίωση στην περίπτωση αυτή θα ανερχόταν σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 13:10